Home Administrație publică S-a lansat aplicația Lockdown Tracker. Alexandru Petrescu: „Doar DIGITAL poți să ai o MAPARE CLARĂ a pandemiei”

S-a lansat aplicația Lockdown Tracker. Alexandru Petrescu: „Doar DIGITAL poți să ai o MAPARE CLARĂ a pandemiei”

by tomisnews
0 comment

Sectorul românesc de securitate cibernetică a finalizat o aplicație de monitorizare a persoanelor aflate în izolare impusă sau carantină. Un grup de specialiști a realizat aplicația COVID – 19 Lockdown Tracker și este oferită cu titlu gratuit instituțiilor statului cu atribuții de monitorizare a acestui segment de populație.

În prezent, aplicația este în stadiu de testare si va fi propusa spre utilizare beneficiarilor guvernamentali. Constănțeanul Alexandru Petrescu, fost ministru al Comunicațiilor, arată faptul că instrumentul digital va deveni pe deplin disponibil și operațional după predarea și implementarea codului sursă de către structurile guvernamentale (MAI – Poliție, Poliție locală, Jandarmerie, MApN, precum și structuri ale administrației locale). Potrivit lui Alexandru Petrescu, la doar câteva ore de la anunțul privind disponibilitatea aplicației au apărut deja primele intenții de achiziție din partea unor primării.

Este un instrument digital realizat de un grup de colegi, mai mulți programatori din zona de securitate cibernetică. Sunt câteva aplicații similare care funcționează deja în Polonia, Cehia, care au rolul de monitorizare în diferite grade. Astfel, ține de decident cum dorește să o aplice. Încă nu știm cum ar dori Guvernul să facă, pentru că aplicația poate să ajungă la niște parametri foarte restrictivi. Noi doar am pus o infrastructură la dispoziție. Aplicația trebuie folosită complementar cu un dispecerat al MAI. Vedem mii de mașini de Poliție care se plimbă pe la mii de uși și întreabă dacă X este acasă. Cu această aplicație poți să înregistrezi chiar și în aeroport. Procedurile sunt stabilite de specialiști în securitate, epidemiologi, în Vamă, punctele de frontieră și se poate parametriza după cum dorește decidentul, Guvernul. Instrumentul digital este conectat la un dispecerat, cu parametri de inteligență artificială și apoi se fac solicitări de validare, cum este la sistemul RO – ALERT! Poate să confirme prezența sau absența de la domiciliu. Depinde de guvern dacă dorește să știe dacă cineva este acasă sau nu. De asemenea, verificările se pot face și inopinat, se poate calibra inclusiv perimetrul, pe mărimea reședinței. Am informat câțiva decidenți, acum să vedem dacă vor să o implementeze, evident pe parametrii ceruți de guvernanți. Aplicația devine fucnțională doar când și-o asumă o structură a statului. Totodată, statul decide unde deține datele, cum le deține. Avem și o variantă a aplicației în limba engleză, dar multe state și-au dezvoltat deja aplicații proprii. La nivelul statului român, nu este un produs pe care să îl vinzi, trebuie să se uite la modelele din alte state. Noi am testat și alte aplicații dezvoltate în alte țări, așa că putem să spunem foarte clar: doar digital poți să ai o mapare clară a pandemiei. Ministrul de Interne din Cehia a spus: „Cu instrumentele digitale putem controla pandemia, nu pandemia să ne controleze pe noi!” Ceea ce noi propunem este total dezinteresat, ne punem la dispoziție cunoștințele și capacitățile. Chiar și primăriile le pot folosi, chiar dacă Poliția Locală a trecut în subordinea MAI, ea este principala structură care face vizite la domiciliu și pot utiliza aplicația. Vreau să punctez faptul că nu este un demers care să stea la baza disputelor politice, în calitatea mea de fost ministru, ci este vorba de cea mai bună intenție, de pasiunea pentru tehnologie și vrem să o punem la dispoziție. Nu a fost gândit în coloratură politică, este vorba de capacitatea mea și a colegilor mei de a livra ceva. Ne-au contactat până acum câteva primării, dar să mai așteptăm, să nu ne grăbim, pentru că abia ieri am lansat-o”, a spus Alexandru Petrescu.

Instrumentele digitale „smart quarantine” sunt deja utilizate cu succes de către alte guverne europene, precum cele din Polonia și Cehia și pot permite, după implementare și utilizare, o relaxare controlată a restricțiilor și repornire graduală a activității economice.

related posts

Leave a Comment