Home Economic Sezon estival sub semnul întrebării

Sezon estival sub semnul întrebării

by Crina Matei
0 comment

Dacă statul nu vine în sprijinul turismului, peste un milion de români își vor pierde în următoarele luni locul de muncă. Este strigătul de disperare al hotelierilor și patronilor de restaurante de pe litoral în contextual în care din cauza stării de urgență deschiderea sezonului estival stă sub semnul întrebării. Mulți dintre patroni au renunțat să mai angajeze lucrători sezonieri și nici nu știu când o vor putea face.

Luna aprilie era pentru litoralul românesc momentul în care mai toți patronii începeau să se pregătească pentru deschiderea sezonului estival. Se renovau hotelurile, se amenajau terasele și se făceau angajări. Patronii căutau cu disperare angajați sezonieri. Acum nimic din toate acestea nu se mai întâmplă.

Patronii de pe litoral spun că salariații sezonieri din turism care au contracte de muncă pe perioadă determinată de 6 luni și beneficiază de somaj timp de 6 luni nu vor mai primi indemnizație de șomaj. Și asta pentru că nu vor mai îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni.

Victor Picu, președinte ANOFM:“ este clar că nu mai caută, ba dimpotrivă au suspendat sau au încetat mulţi dintre ei. În acest moment nu se mai solicită angajări în aceste domenii. Noi gândim la o prevedere să le prelungim şomajul. “

Hotelierii nu își pierd însă speranța și cred că după data de 15 iunie lucrurile vor reveni la normal iar oamenii vor putea circula din nou fără restricții. Mai mult decât atât sunt convinși că românii vor allege să își petreacă vacanțele în România iar în acest caz va fi din nou nevoie de forță de muncă.

Pentru ca turismul să nu intre în colaps ,patronatele din domeniu cer Guvernului luarea unor măsuri de urgență pentru atenuarea daunelor generate de pandemia de coronavirus. Concret este vorba de  transformarea avansurilor primite de la turiști în vouchere valabile doi ani, amânarea plății taxelor și impozitelor operatorilor de pe litoral pentru șase luni, oferirea imediată a voucherelor de vacanță pentru acest an și linii de credit pentru companii pe termen scurt.

related posts

Leave a Comment