Home Administrație publică Iohannis și premierul Belgiei, la Baza Kogălniceanu

Iohannis și premierul Belgiei, la Baza Kogălniceanu

by Crina Matei
0 comment

Vizită fulger la baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu a preşedintelui Klaus Iohannis! 3oo de militari belgieni acționează în România sub comanda franceză, în diferite regiuni din țara noastră. Sunt vânători de munte care se antrenează în comun cu soldații noștri specializați în operaţiuni pe relief înalt. Premierul Belgiei i-a vizitat în baza militară de la malul mării iar preşedintele Iohannis le-a mulţumit pentru suportul de securitate oferit ţării noastre.

Belgienii au adus la Kogălniceanu şi transportoare blindate dotate cu putere mare de foc, pentru atacuri susţinute în câmp deschis. Batalionul de Vânători de Munte belgian a sosit în ţara noastră pe 15 martie şi după câteva zile de acomodare, au fost trimişi în diferite poligoane de antrenament. Alături de francezi, canadieni, olandezi şi nemţi, soldaţii belgieni compun al cincilea grup NATO din Forţa Rapidă de Răspuns. Armata română beneficiază de pe urma acestor colaborări pentru că învaţă noi tehnici de luptă împreună cu structurile NATO şi coeziunea dintre aceste trupe este foarte importantă, mai ales în cazul unui conflict real.

Nicolae Ciucă, premierul României : „Este pentru prima dată când aceste forţe au fost dislocate într-un context de apărare colectivă. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, militarilor prezenţi astăzi împreună cu fraţii voştri români şi tuturor trupelor aliate care demonstrează cât de puternică este solidaritatea membrilor NATO.”

Forţa de Răspuns NATO este o grupare multinaţională extrem de pregătită şi avansată din punct de vedere tehnologic, formată din componente terestre, aeriene, maritime şi ale Forţelor de Operaţii Speciale pe care Alianţa le poate desfăşura rapid, oriunde este nevoie. Aceştia sunt gata să intervină pe orice teritoriu aliat, în doar 48 de ore.

Conform experţilor, întreaga Forţă de Răspuns NATO este dimensionată la cel puţin 4o.ooo de militari foarte bine echipaţi şi cu o pregătire de luptă corespunzătoare. Aceasta se bazează şi pe cele 4 Grupuri de Lupta care exista în Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia. În România, NATO are unul dintre aceste grupuri, iar Franţa şi cu Belgia au trimis primii militari, în urmă cu o lună. Şi premierul belgian a venit la Constanţa.

Alexander De Croo – premier Regatul Belgiei : „We are with Ukraine. We are, with ukrainean people. We are, with ukrainean government and with it’s millitary. And we shall continue to support them, by imposing a high costs on Russia, by issolating Russia, by provided a military support to Ukraine and by giving shelter to everyone it has to flee his country.”

(traducere) „Suntem alături de Ucraina. Suntem alături de poporul ucrainian. Suntem alături de guvernul ucrainian şi de armata sa. Şi vom continua să îi susţinem impunând costuri mari Rusiei, izolând Rusia, oferind ajutoare militare Ucrainei şi adăpost tuturor care fug din ţara lor.”

Klaus Iohannis, preşedintele României : „Vă aflaţi aici, umăr lângă umăr şi sunteţi astăzi expresia concretă a hotărârii noastre de a-întări în continuare descurajarea şi apărarea alianţei, în regiunea Mării Negre. Mulţumesc domnule minstru De Croo pentru contribuţia militarilor belgieni aflaţi pe teritoriul României.”

Forţa de Reacţie Rapidă NATO se bazează pe un sistem rotaţional în care ţările aliate angajează unităţi terestre, aeriene, maritime sau forţe de operaţii speciale pentru o perioadă de 12 luni, iar comanda efectivă a unităţilor se face alternativ din Olanda şi Italia.

Sursa foto: capital.ro

related posts

Leave a Comment