Home Actualitate Sistemul informatic SUMAL va fi utilizat în sectorul silvic, din 31 ianuarie

Sistemul informatic SUMAL va fi utilizat în sectorul silvic, din 31 ianuarie

by Florentina Lup
0 comment

Pe lângă îmbunătățirile semnificative în ceea ce privește urmărirea traseului lemnului, noul sistem informatic SUMAL va ajuta la debirocratizarea sectorului silvic, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date.

,,Debirocratizarea și creșterea eficienței în sectorul silvic este o prioritate pentru noi. Eliminarea registrelor scrise de mână și a miilor de documente pe hârtie, precum și optimizarea fluxurilor de lucru între administratorii de păduri și agenții economici reprezintă o etapă foarte importantă în procesul de modernizare și transparentizare a silviculturii românești.”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Avantaje aduse de SUMAL, pentru administratorii de păduri (ocoale silvice de stat și private):

  • au fost înlocuite registrele ,,Marcări” și ,,Dispozitive de marcat” (administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL);
  • au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizatoarele acestora (toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat.

Noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometrice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util.

Avantaje aduse de SUMAL, pentru operatorii economici (transportatori și procesatori):

  • se elimină toate documentele de transport, pe suport hârtie, între persoanele juridice (avizele și documentele conexe se vor realiza automat, exclusiv în format digital);
  • va fi eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră (acest proces se va realiza automat fără să fie necesară deplasarea);
  • au fost eliminate registrele la depozite ( prin SUMAL, se realizează transferul automat al cantităților de la transportator).

Majoritatea modulelor aplicației informatice, au fost testate și funcționează în parametri optimi. În următoarele săptămâni, echipa de dezvoltare continuă testările împreună cu reprezentanții sectorului silvic și finalizează interfața aplicațiilor destinate publicului larg.

related posts

Leave a Comment