Home Actualitate Prețul locuințelor ANL scade, faţă de 2020

Prețul locuințelor ANL scade, faţă de 2020

by Florentina Lup
0 comment

După cum se ştie, în temeiul legislației în vigoare, în vara fiecărui an,  Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei emite un ordin privind valoarea locuințelor ANL. În 2020, ordinul ministrului dezvoltării a majorat semnificativ, de pe o zi pe alta, prețul locuințelor destinate tinerilor, construite prin Agenția Națională pentru Locuințe.

,,Prețurile de vânzare și chirie ale locuințelor ANL destinate tinerilor au fost mărite semnificativ, în unele cazuri dublate, în anul 2020. Scopul acestui program este să vină în ajutorul tinerilor, astfel am găsit o soluție pentru a readuce prețul de vânzare al acestor locuințe la o valoare similară celei din 2019.”, a declarat Cseke Attila. actualul ministru.

Din această cauză, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ, pentru a ajuta tinerii să achiziționeze o locuință.

Noua reglementare prevede prețuri corecte, bazate pe costul de construcție al imobilului, scăzând amortizarea și costul chiriei plătite de tinerii care locuiesc în acel apartament și care își doresc să îl achiziționeze, iar prețul locuințelor din micile orașe va fi diferit de cele din capitală și municipiile mari.

,,Reglementările în vigoare nu veneau în sprijinul tinerilor. Prețul de vânzare nu era mai avantajos pentru tineri decât prețul oricărui apartament de pe piață. Scopul nostru este de a schimba această abordare.”, a mai declarat Cseke Attila.

Conform noilor reglementări prețul de vânzare al locuințelor pornește nu de la costul construirii unui nou imobil, ci de la costul de construcție al imobilului în cauză, redus cu amortizarea, chiria plătită, cu o pondere conformă gradului de indice al localităților.

Astfel, o locuință din București, sectorul 2, cu o suprafață de 90 mp, construită în 2009, care în 2019 costa 144.747 lei, iar în 2020 a costat 242.721 lei, în urma actului normativ supus dezbaterii publice ar costa 150.092 lei.

O locuință ANL din Cluj-Napoca, construită în 2003, cu o suprafață de 62 mp, care în 2019 a costat 97.378 lei, iar în 2020 această sumă a crescut la 161.832 lei, ar costa 86.215 lei.

Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 28 aprilie 2021. Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, Bd. Libertăţii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucureşti şi la adresa de e-mail transparenta@mdlpa.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunţului.

Sursa: MDLPA

related posts

Leave a Comment