Home Actualitate Noi vouchere de vacanță?

Noi vouchere de vacanță?

by Antonia Mocanu
0 comment

Vești bune pentru români! De anul viitor ar putea primi din nou vouchere de vacanță. Valoarea rămâne aceeași 1.450 de lei, însă hotelierii susțin că în condițiile actuale, când prețurile au explodat la toate produsele, dar mai ales la utilități, se impune o creștere a valorii acestora. Cel puțin pentru perioada considerată sezon, fie că vorbim de cel de vară sau de iarnă. Reprezentanții din industria ospitalității susțin că acordarea voucherelor este mai mult decât necesară, altfel riscăm să pierdem turiștii.

În februarie, Guvernul Cîțu, anunța suspendarea acordării voucherelor de vacanță, pe fondul crizei economice. S-a considerat că la acel moment mai erau încă în circulație suficient de multe tichete astfel încât sectorul să nu fie afectat din acest punct de vedere. Decizia însă s-a resimțit, rezervări cu vouchere au fost din ce în ce mai puține, iar dacă acestea nu vor fi acordate incepând chiar cu luna ianuarie situația se va complica.

Pentru litoral, în special pentru hotelurile de două și trei stele, lipsa voucherelor va avea un impact dezastruos. În unele unități, procentul celor care veneau cu vouchere de vacanță a fost și de 50%. Mai mult decât atât reprezentanții Alianţei pentru Turism cred că aceste vouchere trebuie acordate și în sistemul privat.

De la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent.

În plus valoarea voucherelor ar trebui modificată. În timpul sezonului, fie de iarna fie, de vară, acestea ar trebui să aibă o  valoare de cel putin 2.200 de lei.

Voucherele de vacanță au determinat o creștere a numărului de unități de cazare clasificate, dar și dublarea locurilor de cazare în ultimii 10 ani. Dacă nu se va relua acordarea acestor vouchere, atunci tot mai mulți români vor fi tentați să plece peste hotare. Bulgaria spre exemplu a fost întotdeauna cu un pas înaintea noastră, iar ofertele lor au fost aproape la jumătate față de ce punea la dispoziție litoralul românesc. Tarife bune au avut și stațiunile din Grecia și Turcia.

Una peste alta emiterea de vouchere pentru anul 2022 va reprezenta un sprijin acordat industriei ospitalităţii în condițiile în care acest sector a fost extrem de grav afectat de pandemie.

related posts

Leave a Comment