Home Actualitate „Muzeul de Artă Populară Constanța. Istoric. Colecții. Expoziție”, un volum despre etnografia Dobrogei

„Muzeul de Artă Populară Constanța. Istoric. Colecții. Expoziție”, un volum despre etnografia Dobrogei

by Florentina Lup
0 comment

La editura „Monitorul Oficial”, a apărut volumul „Muzeul de Artă Populară Constanța. Istoric. Colecții. Expoziție”, semnat de Maria Magiru, un amplu studiu științific privind etnografia Dobrogei, de la începuturi, înainte de anul 1878, până în prezent.

Volumul prezintă în șapte capitole distincte evoluția cercetării etnografice în Dobrogea, pornind de la documente de arhivă și presă veche până la constituirea și dezvoltarea colecțiilor Muzeului de Artă Populară Constanța.

Un loc special îl ocupă cercetarea de teren din satele dobrogene, care s-a desfășurat între anii 1972-1985, cu achiziții reprezentative pentru români, aromâni, turci, tătari, bulgari, ruși lipoveni, germani, greci și armeni. Începând cu anul 1986, cercetarea s-a extins în toate zonele etnografice ale țării, astfel încât colecțiile Muzeului de Artă Populară s-au îmbogățit considerabil.

„Această prezentare de-a dreptul panoramică făcută aici de dr. Maria Magiru (n.r. – directorul Muzeului de Artă Populară Constanța) exprimă nu doar un efort sistematic asupra cercetării și înțelegerii culturii și civilizației țărănești, ci și o evaluare optimistă a rolului acestora de a servi ca resurse în progresul națiunii. Satul tradițional, țăranul și creația artistică a acestuia – bine înțelese și asumate ca părți ale identității specifice – pot asigura stabilitatea și dezvoltarea societății românești.”, scrie prof. univ. dr. Ioan Opriș în cuvântul-înainte al volumului.

related posts

Leave a Comment