Home Actualitate Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19

by Romanov Alex
0 comment

După 15 ianuarie, în țara noastră începe cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare. De această dată, prioritate vor avea persoanele cu vârsta peste 65 de ani, dar și cele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare a fost întocmită și definitivată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, fiind trimisă direcțiilor de sănătate publică.

Astfel, în categoria “boli cronice” se regăsesc oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, afecțiuni cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, afecțiuni neurologice, afecțiuni hepatice, afecțiuni autoimune, alte boli metabolice, inclusiv cele congenitale sau imunodepresii severe, iar aici putem enumera pacienții transplantați, însă doar în urma unui consult medical, pacienții care urmează terapii biologice, cât și pacienții infectați cu HIV/SIDA.

Conform coordonatorului campaniei de vaccinare, românii care suferă de astfel de afecțiuni trebuie mai întâi să ia legătura cu medicul de familie, pentru a fi programați pentru vaccinare. În cazul în care nu sunt arondați unui medic de familie, pacienții se pot programa prin call center, prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin aparținători.

“De aceeea spuneam că atunci când programarea se va face prin medicul de familie, dumnealui este în măsură să facă acest triaj medical chiar înainte de vaccinare, și practic se confirmă prin programare că acea persoană se încadrează în categoria de boli cronice.”, a declarat VALERIU GHEORGHIȚĂ, coordonatorul campaniei de vaccinare

De asemenea, alături de persoanele cu vârsta peste 65 de ani și de pacienții cu boli cronice, în etapa a doua a campaniei de vaccinare sunt încadrați și angajații care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

sursa foto: dw.com

related posts

Leave a Comment