Home Actualitate Inovație în transport

Inovație în transport

by Antonia Mocanu
0 comment

În condițiile în care lumea întreagă este tot mai preocupată  de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a calității aerului și creșterea calității vieții, autobuzele cu celule de combustie alimentate cu hidrogen par să fie soluția salvatoare pentru un transport durabil. Este concluzia la care au ajuns și studenții de la Universitatea Ovidius din Constanța, după ce le-a fost prezentat și mai apoi au și testat un autobuz alimentat cu hidrogen adus special. Parcurge 350 de kilometri cu o singură încărcare, în diverse condiții de trafic, iar alimentarea este și ea rapidă. E foarte prietenos cu mediul, în condițiile în care singurul produs secundar al reacțiilor chimice, este apa.

Lansat în lume în urmă cu doi ani autobuzul reprezintă avangarda tehnologică a vehiculelor pentru transportul public fără emisii nocive. Hidrogenul necesar pentru propulsie, este stocat în stare gazoasă, în rezervoare de ultimă generație, plasate pe acoperișul autobuzului. De-acolo este ars printr-o tehnologie specială, și generează curent electric pentru motor.

Vehiculul inovator e caracterizat de un nivel scăzut de zgomot  în timpul deplasării, iar interiorul e climatizat tot timpul anului: vara menține răcoare, iar iarna temperatura de confort e controlată computerizat.

Adică undeva la peste 700.000 de euro bucata. Autobuze cu hidrogen circulă deja în Koln, Germania  și în Bolzano, din Italia. Olanda, Italia, Suedia și Austria au lansat deja comenzile și așteaptă să lanseze transportul ecologic pe bază de hidrogen.

Autobuzele viitorului costă o avere, fiecare. În România, doar cu fonduri europene, o primarie ar putea să cumpere câteva zeci de vechicule pe hidrogen.  

related posts

Leave a Comment