Home Actualitate HÎDÎRLEZ 2022, festival înscris în patrimoniul UNESCO

HÎDÎRLEZ 2022, festival înscris în patrimoniul UNESCO

by Antonia Mocanu
0 comment

Festivalul Internațional Hîdîrlez, aflat la cea de-a 7-a ediție a festivalului istoric renăscut, organizat și realizat de Uniunea Democrată Tătară cu sprijinul Ministerului Culturii ajunge la Mangalia între 7-8 mai la Plaja Turqoise din Venus. Festivalul se va bucura de jocurile și sporturile tradiționale înscrise în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO, mâncare și muzică tradițională, film turcic, ateliere creative și meșteșugărești.

În cadrul festivalului se va lansa cartea „Toguzkumalak”, un joc istoric intelectual turcic și Revista Dobrogeană nr.14, ediţie specială pentru Hîdîrlez, care se va bucura de invitați speciali de talie internațională.

Există mai multe variante în privința originii lui Hızır și a sărbătorii Hıdırellezului, iar una dintre acestea spune că Hîdîrellez aparține culturilor mesopotamiene și anatoliene, iar altele că aparține culturii turce pre-islamice din Asia Centrală. Deşi sursa este imposibil de identificat cu acurateţe termenul este din limba arabă pe filiera tătară şi turcă, Hîdîr=Verde, cu sensul că natura reînvie începând cu 6 mai şi iarna îşi intră în drepturi la 17 noiembrie.

La UNESCO au depus documentaţie Turcia şi Macedonia de Nord, dar se sărbătoreşte în tot bazinul Mării „Negre” şi al Mării Mediteraneene.

related posts

Leave a Comment