Home Actualitate Garda de Coastă a participat la un amplu exerciţiu, desfăşurat în Marea Neagră

Garda de Coastă a participat la un amplu exerciţiu, desfăşurat în Marea Neagră

by Romanov Alex
0 comment

Poliția de Frontieră Româmă a participat la începutul acestei luni la un amplu exercițiu, în largul Mării Negre. Poliția a luat parte la acest exercițiu cu mijloace de mobilitate navală din cadrul Gărzii de Coastă, printre care şi nava maritimă amiral “Ştefan cel Mare”, precum și cu aparate de zbor fără pilot la bord, puse la dispoziție de către Agenția EMSA.

Zilele trecute, la Constanţa, în contextul operațiunii MMO Black Sea 2021, a avut loc un seminarul – SAR Workshop 2021 – privind  operaţiunile de căutare și salvare pe mare, în cadrul căruia a fost organizat acest exercițiu complex.

La activitate a fost implicată și o navă maritimă aparținând autorității de frontieră din Bulgaria, un mijloc aerian detașat de către Agenția Frontex şi mijloace navale din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. De asemenea, la exercițiu au participat și reprezentanți ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IGPR, precum și ai Brigăzii Antiteroriste din SRI, în baza protocoalelor de cooperare existente.

Activitățile din cadrul exerciţiului au constat în detecţia, identificarea şi reţinerea, cu sprijinul unui mijloc de mobilitate aeriană, a unei ambarcaţiuni care transporta la bord migranţi ilegali, executarea unei misiuni de abordare a navei, salvarea persoanelor aflate în pericol, şi transportul acestora către o locaţie stabilită în vederea efectuărilor procedurilor specifice în acest caz.

Exerciţiul a mai constat şi în acţiuni de răspuns la poluare marină, în cooperare cu Autoritatea Navală Română, respectiv de verificare şi control a activităţilor de pescuit, în colaborare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, reprezentând o foarte bună ocazie de a verifica modul de implementare a planurilor de cooperare încheiate în acest sens.

De altfel, în perioada 31 martie – 06 octombrie 2021, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, alături de omologii din Bulgaria, participă la operaţiunea maritimă “Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, în cooperare cu Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă şi Agenţia Europeană pentru Controlul Pescuitului, desfăşurată în zona de competenţă la Marea Neagră.

Obiectivul acestui tip de operaţiuni este de a asigura un înalt nivel de securitate a frontierei maritime externe a Uniunii Europene, prin implementarea unor activități operaționale cu scop multiplu – combaterea migrației ilegale, infracționalității transfrontaliere, pescuitului ilegal și poluării marine, precum şi căutarea și salvarea persoanelor aflate în pericol.

sursa foto: Poliția de Frontieră

related posts

Leave a Comment