Home Actualitate Ce am învățat din pandemie?

Ce am învățat din pandemie?

by Antonia Mocanu
0 comment

Litoralul românesc se pregătește de al doilea sezon estival în pandemie. După cel de anul trecut desfășurat sub semnul incertitudinilor, urmează unul, cu la fel de multe necunoscute. Turismul este unul dintre cele mai afectate sectoare la nivel mondial, ca urmare a restricţiilor împotriva COVID-19, dar şi a reticenţei consumatorilor de a călători. Iar România nu face excepţie.  Autoritătile par să nu fie pregătite să își asume responsabilități prea mari, iar investitorii s-au văzut nevoiți să își facă propriile strategii. Vaccinarea este vazuta de toți precum luminița de la capătul tunelului.

Vacanțele au fost anulate pe bandă rulantă, iar bugetele de vacanță reduse considerabil. Chiar și așa românii nu şi-au pierdut apetitul pentru călătorii, iar cei mai mulți au ales să își petreacă vacanța în țară. Pe litoral, proprietarii de hoteluri, restaurante, terase sau cluburi s-au organizat atât cât au putut de bine. Pandemia a prins pe picior gresit pe toată lumea, dar mai ales pe autoritătile care au emis hotărâri peste hotărâri, au impus restricții cu nemiluita fără însă să se gândească prea mult la consecințe.

Iar dacă 2020 a fost un an atipic, cel mai dificil an din istoria turismului, nici  2021 nu pare sa vină cu prea multă speranță. În mod normal sezonul estival începea oficial la 1 mai. Anul acesta puțini sunt patronii care își vor deschide afacerile. Motivele sunt nenumărate și sunt legate în mod direct de refuzul autorităților de a-și asuma responsabilitatea. Plajele ar putea rămâne goale, fără niciun sezlong pe ele. Nici beach-baruri nu vor fi. Cel puțin în stațiunea Mamaia. Și asta pentru că aici plaja se lărgește, iar predarea porțiunilor se va face la 1 iulie. Cluburile nu se mai deschid, iar patronii care dețineau astfel de locații au început deja să caute soluții.

Cei mai mulți dintre patroni s-au văzut nevoiți să își impună singuri anumite standarde de igienă și siguranță sanitară. Și-au modificat circuitele, totul se dezinfectează cât mai des posibil, se poartă mănuși de protecție, mesele sunt amplasate la distanță de 1 metru, iar masca este obligatorie. Acum cea mai mare speranta a acestora este vaccinarea în masă: a turiștilor, dar mai ales a personalului din domeniul HORECA.

Pandemia pare însă să îi fi responsabilizat mai mult pe turiști. Mulți dintre ei și-au schimbat obiceiurile de concediu. Acum vacanțele sunt mai scurte și sunt căutate locurile cât mai puțin expuse  unde se poate evita aglomerația.     

related posts

Leave a Comment