Home Actualitate Semnal de alarmă în domeniul justiției

Semnal de alarmă în domeniul justiției

by Antonia Mocanu
0 comment

Toleranță zero față de practicarea fără drept a profesiei de avocat în mediul online. În contextul actual,  în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Astfel, Uniunea Națională a Barourilor din România trage un semnal de alarmă în rândul cetățenilor.

Semnal de alarmă în domeniul justiției. În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă.

Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor este mai greu de verificat, sunt promovate tot mai frecvent oferte de consultanță juridică online venite din partea unor neavocați.

Uniunea Națională a Barourilor din România atenționează publicul să verifice pe site-ul instituției, dacă persoanele de la care solicită servicii de consultanță juridică sunt avocați înscriși în Tabloul Avocaților.

Conform legii, consultanța juridică este domeniu rezervat avocaților, prin formele de exercitare a profesiei așa cum sunt definite prin lege privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Astfel, nicio societate comercială sau persoană fizică autorizată nu are dreptul să factureze consultanța juridică, chiar dacă pretinde că provine de la un jurist.

Uniunea Națională a Barourilor din România avertizează aceste firme care practică consultanță juridică în mod ilegal să-și retragă imediat oferta de consultanță juridică. Continuarea unor asemenea activități constituie infracțiune și se pedepsește potrivit legii penale.

related posts

Leave a Comment