Home Actualitate 22 aprilie – Ziua Pământului! Tema de anul acesta este „Investiția în planeta noastră”

22 aprilie – Ziua Pământului! Tema de anul acesta este „Investiția în planeta noastră”

by PĂUN IONELIA
0 comment

Ziua Pământului 2022 este celebrată pe 22 aprilie. Tema Zilei Pământului 2022 este ”Investiți în planeta noastră”. Cu această ocazie se trage un semnal de alarmă privind protejarea mediului înconjurător.

În cadrul evenimentului Ziua Pământului 2022 sunt implicaţi peste un milliard de oameni, guverne, instituţii şi afaceri care vor să găsească soluţii “verzi” care să ne ajute planeta. Scopiul acestui eveniment global e de a schimba vechile obiceiuri de consum şi a ajuta la a creea noi economii care să ajute planeta să se însănătoşească.

Prima Zi a Pământului a fost organizată în 1970. Totul a pornit după ce senatorul american Gaylord Nelson a fost şocat de urmele lăsate de o scurge de petrol în Santa Barbara, California.

Inspirat de mişcările studenţeşti împotriva războiului, Nelson a decis să folosească aceleaşi tactici pentru a ridica problema poluării din aer şi apă. Alături de congresmanul Pete McCloskey şi un tânăr activist pe nume Denis Hayes, a organizat un eveniment într-un campus, în 22 aprilie, o zi care pica fix între vacanţa de primăvară şi sesiune, pentru a se asigura că vor fi prezenţi cât mai mulţi studenţi.

Hayes a fost cel care a recunoscut potenţialul mişcării de a deveni una naţională şi a angajat 85 de oameni care să promoveze evenimentul. Astfel, 20 de milioane de americani, 10% din populaţia SUA la acea vreme, au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva impactului asupra mediului a celor 150 de ani de industrie. Sute de facultăţi s-au alăturat cauzei, iar Ziua Pământului 1970 a fost primul eveniment care a adus oameni din SUA, din toate mediile şi de toate vârstele, împreună, pentru a lupta împotriva poluării.

Datorită evenimentului, a fost creată, la finalul lui 1970, Agenţia Naţională a Statelor Unite pentru Protecţia Mediului, iar amendamentul pentru apă potabilă a fost trecut doi ani mai târziu.

Ziua Pâmântului a atins un nivel global în 1990, cu 200 de milioane de oameni din 141 de ţări implicaţi în eforturi de reciclare.

În momentul de faţă, în eveniment sunt implicate 193 de ţări, iar peste un milliard de oameni sunt voluntari, annual.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot “adopta” părți ale planetei.

related posts

Leave a Comment