Home Actualitate Se fac pregătiri pentru Ziua Marinei

Se fac pregătiri pentru Ziua Marinei

by Antonia Mocanu
0 comment

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită pentru al doilea an consecutiv în condiţii de pandemie. Va lipsi Zeul Neptun, vor lipsi multe scene spectaculoase de bătălii navale, iar publicul nu va avea acces în preajma marinarilor și a navelor de luptă. În ideea de a nu aduna mulțimi uriașe într-un singur loc, Forțele Navale vor trimite navele de luptă în largul mării, iar puținele ceremonii vor fi în Portul Constanța, departe de ochii curioșilor.

Elicopterele vor survola flota de război, iar marinarii vor defila prin fața Gărzii de Onoare. Ziua Marinei va înseamna un ceremonial naval în portul militar fără mult fast și în absența scenelor de luptă cu care ne-am obișnuit. Apoi vapoarele ieșite în largul mării se vor alinia pentru paradă. Turiștii nu trebuie să vină la Constanța să le vadă, pentru că ele vor defila pe mare până la Năvodari și înapoi. Pe deasupra plajei vor trece în survol la mica altitudine mai multe avioane militare românești, britanice și americane. Vor face două tururi și vor saluta mulțimea la joasă înălțime.

Pe 14 august, va fi organizată Ziua Porților Deschise – singurul moment în care marinarii vor primi oaspeți din afară. Sâmbătă așadar, turiștii și localnicii sunt așteptați în port să viziteze navele de luptă în ancoră la cheu.  

Pentru că se așteaptă la zeci de mii de oameni în intervalul 9 – 16 medicii militari impun măsuri de pandemie. Pe fiecare navă de război accesul va fi monitorizat și limitat de santinele astfel încât să nu fie mai mult de câțiva zeci de oameni în orice clipă. Iar la intrarea în Portul Militar, turiștii vor trebui să prezinte documente medicale la punctul de control.

Copiii sub 12 ani nu trebuie să prezinte niciunul din aceste documente. Ediția din acest an a Zilei Marinei Române este dedicată tuturor marinarilor, dar și împlinirii a 161 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române.

Duminică la ceremoniile de Ziua Marinei este așteptat să sosească și președintele Klaus Iohhanis.

related posts

Leave a Comment