Home Actualitate AFIR a prelungit termenul pentru depunerea cererilor de finanţare

AFIR a prelungit termenul pentru depunerea cererilor de finanţare

by Florentina Lup
0 comment

AFIR a prelungit termenul de accesare a fondurilor europene, pentru submăsura 6.1 – ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Până în data de 5 iulie 2021, românii din diaspora pot obține fonduri europene de până la 50.000 de euro, pentru deschiderea unei ferme agricole în România.

Sunt eligibili tinerii români din străinătate care îndeplinesc unul dintre următoarele criterii:

  • au absolvit în ultimele 60 de luni dinaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, postuniversitar, universitar sau preuniversitar, în țări membre UE sau în țări terțe UE;
  • au avut un loc de muncă în țări membre UE, sau în țări terțe UE, în domeniul agricol, cel puțin 3 luni în ultimele 24 luni, anterioare depunerii cererii de finanțare.

Sprijinul public acordat prin PNDR pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziție pe pagina de internet a AFIR.

Finanțarea se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului, în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole), de la semnarea contractului de finanțare.
Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul AFIR – Investiții PNDR, secțiunea ,,Submăsura 6.1 – Instalare tineri fermieri”.

related posts

Leave a Comment