Home Social VIDEO Ministrul Mediului, Costel Alexe, la Constanța: „România nu reușește să își colecteze deșeurile. Suntem campionii Europei la depozitare la groapă și ultimii la reciclare”

VIDEO Ministrul Mediului, Costel Alexe, la Constanța: „România nu reușește să își colecteze deșeurile. Suntem campionii Europei la depozitare la groapă și ultimii la reciclare”

by tomisnews
0 comment

România continuă să fie tratată ca groapa de gunoi a Europei și să fie invadată de deșeuri. Importate deseori ilegal, sub pretextul că este marfă, aceste deșeuri sunt trimise în fabricile de ciment unde sunt arse.

Un astfel de exemplu este la Medgidia, unde zilele trecute au ars la un depozit peste 250 de tone de deșeuri menajere, pe o suprafață de 500 mp. Deșeurile erau depozite temporar în spațiul respectiv, iar ulterior erau transportate spre incinerare. Pompierii s-au luptat cu focul mai bine de 11 ore. Incendiul a izbucnit într-un context în care, în aceleași zile, la nivelul întregii țări au fost realizate controale la spațiile de depozitare a deșeurilor, după ce a ieșit la iveală că prin Portul Constanța erau aduse containere cu deșeuri menajere din Marea Britanie. 

În acel loc a fost, joi, ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, care ulterior s-a deplasat la Constanța, la sediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime:

Primarul Vrabie, luat la șuturi de Alexe

Ministrul Alexe a punctat faptul că nu este important să fie crescute taxele de depozitare, ci autoritățile publice locale să facă eforturi ca o mai mare cantitate de deșeuri să ajungă la reciclare și nu la… groapă. Referitor la cazul de la Medgidia, ministrul Alexe a punctat faptul că autoritățile publice locale trebuie să facă colectare separată, pentru a avea materie primă pentru industria reciclatoare, dând un exemplu nefericit, cel din curtea primarului Valentin Vrabie, care într-o săptămână trebuie să ecologizeze zona:

Autoritățile de la Bruxelles au declanșat procedura de infringement împotriva țării noastre din cauza poluării aerului și a tăierilor masive de păduri. CE cere României, Greciei și Maltei să adopte primele programe naționale de control al poluării atmosferice și acordă acestor țări două luni pentru a răspunde și pentru a-și adopta și comunica planurile până la acest termen limită. Este primul pas din procedura de infringement.

Potrivit ministrului Alexe, se impune întărirea echipelor Gărzii de Mediu prin finanțare, angajări, dar și o conlucare cu Garda de Coastă și inspectorii vamali. În privința deșeurilor provenite din străinătate, ministrul a punctat faptul că pentru eliminarea unei tone de deșeuri în Marea Britanie costurile ajung la 400 de lire, iar în Italia la 200 de euro. Astfel, se apelează la varianta… România, unde costurile ajung la 30-40 de euro. De asemenea, potrivit ministrului Alexe, România se află într-o jenantă situație în privința gradului de reciclare, fiind departe de obiectivul fixat de 50%, în prezent la doar… 13%.

related posts

Leave a Comment