Home Social Forțele Navale Române au coordonat COVIDEX – exercițiu desfășurat în Marea Mediterană de două grupări navale NATO

Forțele Navale Române au coordonat COVIDEX – exercițiu desfășurat în Marea Mediterană de două grupări navale NATO

by tomisnews
0 comment

82 de marinari din Forțele Navale Române se află în Marea Mediterană, la mai mult de 1800 de kilometri depărtare de casă, pentru a asigura comanda grupării navale NATO de luptă contra minelor nr. 2 SNMCMG-2 (Standing NATO Mines Countermeasures Group). Potrivit unui anunț de marți al Forțelor Navale, până acum, echipajul navei militare „Viceamiral Constantin Bălescu” a parcurs, în 10 săptămâni de la plecarea din Constanța, peste 5500 de mile marine și a arborat la catarg, cu onoare și mândrie, drapelul României alături de cel al NATO.

Cei 82 de militari români participă la asigurarea măsurilor de securitate colectivă pe flancul sudic al Alianței Nord Atlantice, conform angajamentelor asumate de țara noastră față de parteneri. În urmă cu câteva zile, nava militară românească a plecat din portul grecesc Souda, din Insula Creta, unde a făcut o escală pentru refacerea plinurilor și pentru planificarea activităților grupării din perioada următoare și pentru interacțiunea, pe mare, cu gruparea navală NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

Potrivit Forțelor Navale, o provocare pentru planificatori a fost realizarea etapelor de interacțiune, fără a intra în contact ceilalți marinari din cele două grupări navale, ca măsură preventivă pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19. Astfel, tehnologia avansată a sistemelor de comunicații instalate la bordul navei românești, care asigură comanda grupării SNMCMG-2, a înlesnit comunicarea și planificarea de la distanță a tuturor serialelor ce urmau a fi desfășurate pe mare.

Având ca obiectiv demonstrarea solidarității României și a partenerilor NATO, puitorul de mine „Constantin Bălescu” și vânătorul de mine FGS „Fulda” (Germania), din gruparea navală SNMCMG-2, au executat manevre și evoluții navale cu fregatele din gruparea navală SNMG-2, „TCG Salihreis (Turcia), ITS „Fasan” (Italia), HMCS „Fredericton” (Canada) și FGS „Mecklenburg-Vorpommern” (Germania), precum și un exercițiu COVIDEX, bazat pe acțiunea echipajelor în situația apariției unui caz real de infectare cu noul coronavirus la bordul unei nave militare și punerea în aplicare a procedurilor stabilite la nivelul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM) pentru acest context.

Cele două grupări navale NATO au desfășurat și alte exerciții comune în care au exersat modalitățile de acțiune pentru diferite scenarii. Navele SNMCMG-2 au asigurat navigația în siguranță, pe un canal dragat, pentru fregatele SNMG-2, în timp ce navele SNMG-2 au garantat protecția partenerilor împotriva unui atac aerian, naval sau submarin.

Asigurarea libertății navigației grupării navale SNMCMG-2, condusă de căpitan-comandorul Valentin Vlad, a fost realizată cu sprijinul elicopterului fregatei canadiene „HMCS Fredericton”, care a fost gata de acțiune pentru respingerea unui atac inamic, conform procedurilor NATO pentru lupta asimetrică.

related posts

Leave a Comment