Home Sănătate Vaccinarea la gravide

Vaccinarea la gravide

by Romanov Alex
0 comment

În plină pandemie de coronavirus, vaccinul antigripal este recomandat de medicii specialiști înclusiv în cazul femeilor gravide. Aceștia dau asigurări că vaccinarea nu prezintă riscuri, ci din contră, are o contribuție semnificativă atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului.

În general, în sarcină sunt recomandate vaccinurile cu virusuri atenuate, cum ar fi vaccinul antigripal și cel antitetanos. Cu predilecție, susțin medicii specialiști, vaccinul antigripal tetravalent injectabil este recomandat odată cu debutul sezonului rece, chiar și în cazul femeilor gravide. Cu atât mai mult cu cât gripa este o boală foarte contagioasă, ce presupune numeroase alte riscuri.

“Este recomandat ca femeile gravide să se vaccineze, deoarece gripa în sarcină crește riscul de a avea complicații severe în gripă. Sarcina nu crește predispoziția către gripă, dar poate crește și riscul mortalității perinatale sau a complicațiilor la naștere și naștere prematură. Este important în contextul pandemiei, întrucât cele două boli sunt asemănătoare, coronavirus și gripa, iar vaccinarea face ca noi să reușim să punem diagnosticul diferențial mai ușor, iar o asociere între cele două boli nu face altceva decât să crească riscul unor complicații mai severe.”, declară dr. DANIELA MITREANGĂ, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Medicii Policlinicii Delfinariu din cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria recomandă, în perioada sezonului rece, vaccinul antigripal tuturor femeilor gravide, în orice moment al sarcinii și, de asemenea, femeilor care alăptează.

“Poate fi vaccinată femeia gravidă în orice trimestru, inclusiv în trimestrul I de sarcină. S-a dovedit în numeroase studii că nu crește riscul malformațiilor congenitale, iar această vaccinare este sigură pentru mamă și făt, putând fi administrat și la femeile care alăptează și se realizează prin vaccinare protecția 2 în 1, atât a mamei cât și a fătului până la vârsta la care fătul poate fi vaccinat, după șase luni. Chiar Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca femeile însărcinate să fie prioritar vaccinate, pe lângă persoanele vârstnice, pe lângă persoanele cu boli cronice, personalul medical și copiii între șase luni și cinci ani.”, completează dr. DANIELA MITREANGĂ, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

În concluzie, medicii specialiști demontează orice mit conform căruia vaccinul antigripal în timpul sarcinii ar putea fi periculos.

related posts

Leave a Comment