Home Actualitate STAREA DE URGENȚĂ Ministrul Vela (MAI): „Este spre binele nostru, al tuturor! Am luat măsuri din timp. Suntem o națiune puternică, să demonstrăm asta!”

STAREA DE URGENȚĂ Ministrul Vela (MAI): „Este spre binele nostru, al tuturor! Am luat măsuri din timp. Suntem o națiune puternică, să demonstrăm asta!”

by tomisnews
0 comment

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a explicat, duminică, în linii mari, ce presupune instaurarea stării de urgență pe teritoriul național. Potrivit ministrului Vela, după anunțul de sâmbătă seară în acest sens al președintelui Klaus Iohannis, s-a format o echipă de lucru pentru redactarea notei de fundamentare a legislației privind starea de urgență.

„Este o măsură pe care multe țări europene afectate au luat-o deja în interesul cetățenilor lor. Începând de aseară, o echipă de la toate ministerele am lucrat non-stop spre a trimite premierului astăzi nota de fundamentare în vederea emiterii decretului. Instituirea stării de urgență presupune schimbarea modului de viață și este un moment de frică. Acest lucru este spre bine nostru, al tuturor. Fac un apel la calm și solidaritate. Este momentul să fim uniți, să ajutăm fiecare după puteri. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru prevenirea infecției cu coronavirus. Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs., trebuie să acționăm cu calm, cu grijă față de cei din jur. Vă rog să evitați deplasările care nu sunt necesare, limitați contactul cu alte persoane, informați-vă doar din surse oficiale. (…) Susțineți eforturile autorităților. Cu toții acționăm pentru limitarea infecției. Situația este sub control, pentru că am luat măsuri din timp. Am suspendat transporturile din Italia, am închis școlile, am limitat închiderile publice. (…) Urmează zile complicate pentru medici, pompieri, polițiști și jandarmi. Îi asigur că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a le asigura resursele. Cetățeni, puteți sprijini efortul nostru rămânând acasă. MAI are capacitatea de a gestiona orice problemă apărută. Suntem o națiune puternică, haideți să arătăm împreună acest lucru!”, a spus Vela.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, în cadrul ședinței de sâmbătă seară a Comitetului Național pentru Situații Speciale de urgență, s-au adoptat următoarele: recomandări pentru membrii echipelor de intervenție care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare – să fie protejați în momentul în care intervin pentru a repara rețelele de utilități, ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat – persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat (strângere de mână, neurmată de igienă ex.), persoana care a avut contact cu secreții infecțioase (tuse, atingerea unor batiste ex.), persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID – 19 la o distanță mai mică de 2 m și mai mult de 15 minute, persoana din rândul personalului medico-sanitar care acordă îngrijiri unui pacient infectat fără portul corect al echipamentului de protecție.

De asemenea, s-au mai adoptat următoarele: izolarea la domiciliu în locația arătată la intrarea în țară pentru toate persoanele care sosesc în România din țările în care sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri confirmate; se extinde măsura carantinării pentru cei care sosesc din zonele carantinate; obligația inspectoratelor teritoriale de muncă de a verifica modul de implementare a măsurilor impuse privind decalarea programului de lucru, se suspendă până la 31 martie organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme

Duminică după-amiază, în România, sunt 2.723 de persoane aflate în carantină, 14.565 în autoizolare, 131 de cazuri confirmate și 9 vindecați.

related posts

Leave a Comment