Home Evenimente Dispare un simbol al Constanței

Dispare un simbol al Constanței

by Antonia Mocanu
0 comment

Mai dispare un simbol de marcă al Litoralului ! Celebra pasarela construită în Mamaia pe vremea regelui Carol va fi demolată de Apele Române în cadrul unor lucrări ample de consolidare a plajelor și reducerea eroziunii costiere. Edificiul construit în mare în dreptul cazinoului din Mamaia a fost lăsat de izbeliște de multe decenii și-a ajuns în ziua de azi un pericol pentru turiștii care vin vara la mare. Sunt și voci care spun însă că monumentul istoric trebuia păstrat și reabilitat în loc să fie făcut una cu pământul.

Proiectul pasarelei a pornit de la dorința edililor vremii de a avea un punct principal de atracție pentru vizitatori. Construcția urma să fie  lungă de aproape 130 de metri și să aibă două tobogane pentru copii şi adolescenţi, două debarcadere pentru şalupe şi bărci şi o terasă-bar. Lucrarea a fost calculată să reziste la vânt, zăpadă şi la o încărcătură cu oameni de 600 kg/mp.

Timpul a trecut. Construcția s-a schimbat. Încet, încet se dezintegrează, iar la momentul actual constituie un pericol pentru accidente.

Nu mai există nici terasa și nici cele două debarcadere. Pasarela de astăzi mai păstreză din acele vremuri înfloritoare ale stațiunii doar cele două tobogane. Proiectul de reabilitarea plajelor și reducerea eroziunii costiere prevedere nivelarea zonei. Pasarela Regală va fi distrusă deși n-ar fi imposibil de restaurat și de repus în valoare ca monument istoric și de utilitate publică în același timp.

Autoritățile au pus mâna pe fonduri europene nerambursabile pe care vor să le folosească în mărirea plajei din Mamaia și alte stațiuni, iar certificatul de urbanism care prevede demolarea debarcarderului regal a fost deja obținut.

Informare ABADL „Pasarela de promenadă este o structură cuprinsă în arealul plajelor turistice aferente stațiunii Mamaia ce fac obiectul contractului de proiectare și execuție lucrări pentru “Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona MAMAIA”.Această structură, conform expertizelor efectuate asupra sa, se află într-o stare avansată de degradare și nu poate prezenta siguranță în exploatare. Precizăm că la faza elaborării studiului de fezabilitate pentru proiectul finantat din fonduri europene a fost luată în calcul eventualitatea dezafectării structurii care poate fi avariată dincolo de orice posibilitate de reabilitare a structurii originale” .

Stațiunea Mamaia se confruntă cel mai mult cu dispariția nisipului în jumătatea ei de nord. Reabilitarea plajelor urmează să înceapă în câteva luni. Este al doilea lot de zona costieră care intră în lucru. Prima lucrare de acest fel s-a încheiat În urma cu 4 ani.

related posts

Leave a Comment