Home Actualitate Transport ilicit de gaze fluorurate cu efect de seră capturat de autoritățile române

Transport ilicit de gaze fluorurate cu efect de seră capturat de autoritățile române

by Florentina Lup
0 comment

76 de tone de gaze fluorurate cu efect de seră au fost capturate în urma operațiunilor desfășurate de autoritățile române, pe baza informațiilor furnizate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Anchetatorii Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) monitorizau un transport suspect din China care fusese descărcat în Turcia, scos din containerul său și redirecționat către UE. OLAF a alertat Direcția Generală a Vămilor din România, care la rândul său, a luat legătura cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și cu Garda Națională de Mediu, pentru a împiedica transportul să ajungă pe piața UE.

Documentele vamale care însoțeau transportul au arătat că hidrofluorocarburile (HFC-urile) erau pentru cinci destinatari din România. În plus, în majoritatea cazurilor, gazele fluorurate cu efect de seră au fost ambalate în butelii de unică folosință, care sunt interzise în UE încă din iulie 2007.

Hidrofluorocarburile sau HFC sunt autorizate pentru utilizare în unități de refrigerare (aparate de aer conditionat, vitrine frigorifice, autovehicule etc.) şi importul lor în UE este supus unor cote stricte. Orice importator de gaze trebuie să fie înregistrat pe Portalul Comisiei Europene și să beneficieze de cota alocată.

related posts

Leave a Comment