Home Actualitate Testarea vitezei de reacţie la un atac cibernetic

Testarea vitezei de reacţie la un atac cibernetic

by Florentina Lup
0 comment

Ieri, 19 mai, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi al Ministerului Justiţiei, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au desfăşurat un exerciţiu pentru testarea capacităţii de reacţie a specialiştilor din domeniul criminalităţii informatice.

A fost simulat un atac cibernetic, asupra unei entităţi publice implicate în gestionarea situaţiilor impuse de pandemia de Coronavirus, care a compromis parţial reţeaua informatică, ceea ce a dus la afectarea gravă a capacităţii de reacţie şi a activităţii desfăşurate de respectiva instituţie.

Pe timpul exerciţiului, specialiştii Poliţiei Române au urmărit identificarea modurilor de operare folosite de atacatori, au utilizat diverse metode de investigare a incidentului şi metode tehnice de colectare a datele informatice, necesare deschiderii unei investigaţii penale. De asemenea, au identificat responsabili care pot sprijini desfăşurarea investigaţiilor şi au utilizat metodele şi canalele de cooperare international pentru a obţine date şi informaţii relevante anchetei.

Exerciţiul se înscrie în cadrul programului ICHIP (International Computer Hacking and Intellectual Property), iniţiat de autorităţile din SUA, prin Departamentul de Justiţie, şi are ca scop îmbunătăţirea capacităţii Poliţiei Române de a gestiona astfel de incidente.

related posts

Leave a Comment