Home Actualitate Ştirile false provoacă anxietate şi panică în rândul copiilor şi adolescenţilor

Ştirile false provoacă anxietate şi panică în rândul copiilor şi adolescenţilor

by Florentina Lup
0 comment

Pandemia globală cauzată de noul coronavirus a dus la o exacerbare a fenomenului știrilor false. Acestea au un impact îngrijorător,cu precădere asupra copiilor și tinerilor care sunt expuși la informații ce pot deveni o sursă de stres pentru ei. O analiză realizată de organizaţia Savaţi Copiii arată că aproape jumătate dintre copii şi adolescenţi (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite pe internet sau văzute la televizor. Doar un procent mic dintre copii afirmă că verifică informaţia din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiaţi (17%).

Principalele surse de informare ale copiilor sunt:

  • internetul (49% situri, 24% reţele sociale);
  • televizorul (57%);
  • 31% apelează la discuţiile cu părinţii.

Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, din 32 de judeţe şi Bucureşti, colectate în perioada 10-16 aprilie 2020.

,,Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, Salvaţi Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziţia tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale şi resurse din care se pot documenta, dar poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiştii Salvaţi Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce ţin de siguranţa în mediul online.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii.

Prin linia ctrl-ajutor, organizaţia Salvaţi Copiii oferă consiliere specializată copiilor şi părinţilor care se confruntă cu situaţii neplăcute întâmpinate pe Internet sau care au neclarităţi cu privire la autenticitatea informaţiilor din mediul online. De asemenea, copiii şi părinţii pot beneficia de sesiuni de consiliere individuală dacă apelează numărul de telefon 0740.992.176, de luni până vineri, între orele 9:00 – 13:00, sau dacă trimit un mesaj la ajutor@oradenet.ro.

related posts

Leave a Comment