Comisia Europeană a decis joi, 19 martie, să creeze rescEU, o rezervă strategică de echipamente medicale, pentru a ajuta țările UE în pandemia de COVID-19.
„Prin instituirea primei rezerve comune europene de echipamente medicale de urgență, transpunem în practică solidaritatea UE, în beneficiul tuturor statelor membre și al tuturor cetățenilor noștri. Sprijinul reciproc este singura cale de urmat.”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
Rezerva include echipamente medicale precum:
- echipamente medicale de terapie intensivă;
- echipamente individuale de protecție;
- vaccinuri și tratamente;
- materiale de laborator.
Rezerva va fi găzduită de unul sau mai multe state membre. Statul gazdă va fi responsabil cu achiziționarea echipamentelor. Comisia va finanța 90 % din rezervă, iar Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă va gestiona distribuția echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Bugetul inițial al rezervei UE este de 50 de milioane euro.
Măsura va intra în vigoare vineri, 20 martie. Începând de la această dată, un stat membru care dorește să găzduiască rezervele rescEU poate solicita un grant direct din partea Comisiei Europene. Grantul direct acoperă 90 % din costurile rezervei, în timp ce restul de 10 % sunt suportate de statul membru.