Home Actualitate Proiectul ,,NECENZURAT” continuă în şcoli

Proiectul ,,NECENZURAT” continuă în şcoli

by Florentina Lup
0 comment

Proiectul, care se desfăşoară în România, fără întrerupere, începând cu anul 2009, a fost implementat, în mai multe etape, în 17 state europene, dar şi în numeroase ţări din Asia, Africa şi America.

Evaluarea proiectului la nivel european a arătat eficienţa acestuia în întârzierea vârstei de debut a consumului de droguri şi în reducerea consumului de alcool, tutun şi canabis în rândul grupului ţintă (copii cu vârsta de 12-14 ani).

,,Necenzurat” are o componentă pentru elevi şi una pentru părinţi. Componenta pentru elevi constă în parcurgerea a 12 lecţii, săptămânal, care urmăresc îmbunătăţirea cunoştinţelor legate de factorii de risc şi de protecţie, concomitent cu construirea atitudinilor împotriva consumului, concentrarea asupra abilităţilor, credinţelor şi normelor interpersonale şi asupra informaţiilor realiste despre consumul de droguri, precum şi dezvoltarea abilităţilor intrapersonale, cum ar fi cele de coping, de rezolvare a problemelor, de luare a deciziilor şi de stabilire a obiectivelor.

Componenta pentru părinţi include o întâlnire de trei ore, focusată pe abilităţile generale de a consolida relaţiile de familie, precum şi de a controla şi soluţiona conflictele, pe abilităţile privind prevenirea consumului de droguri, care vor creşte nivelul cunoştinţelor părinţilor despre droguri şi îi vor ajuta să manifeste atitudinile potrivite şi modelele de comportament adecvate cu privire la droguri şi pe abilităţile privind exercitarea rolului de părinţi.

În anul şcolar 2019-2020, specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) şi-au propus ca, la nivel naţional, peste 14000 de elevi de 12 – 14 ani să-şi formeze abilităţi de viaţă, necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri, prin participarea la cursurile “Necenzurat” (cel puţin 15 cursuri /judeţ sau sector). Totodată, 705 cadre didactice vor fi formate, în vederea implementării proiectului, la nivel naţional.

related posts

Leave a Comment