Home Actualitate Natura, sufocată de turişti

Natura, sufocată de turişti

by Crina Matei
0 comment

Peste o sută de mii de turişti îşi petrec sfârşitul de săptămână la mare iar câteva mii dintre ei aleg plajele sălbatice de la Midia, Vadu şi Corbu. Sunt mii de mașini și rulote care calcă vegetația din habitatele Rezervației din Delta Dunării, iar oamenii au campat pe nisip, deşi este total împotriva legii.

Sunetul motoarelor care produc curent electric la rulote sparge liniştea plajelor cândva virgine, din nordul Litoralului. La orele dimineţii sute de corturi şi tot atâtea maşini şi rulote sunt amplasate pe nisipul fin al plajelor neamenajate, la nord de localitatea Vadu. 

Turist: „E prima oară când venim la Vadu. Noi am ajuns şi pe-ntuneric, nici nu ştiam unde ne-am instalat, am văzut dimineaţă şi este ce ne-am aşteptat.” 

Turist:  „Acum de dimineaţă am văzut mai bine care e atmosfera, având în vedere că am ajuns destul de târziu aseară şi nu am văzut exact unde campăm, în dimineaţa asta am avut o surpriză văzând atât de multe rulote şi corturi. ” 

Fostele peisaje sălbatice au rămas doar amintire la Vadu şi la Corbu. Acum pe dunele de nisip considerate cândva un peisaj de poveste, stau parcate zeci de maşini şi sunt campate foarte multe corturi. Turiştii iubitori de natură au călcat fără milă plaja sălbatică.

Turist: „A fost sălbatică, acum văd că deja a început să fie aşa căsuţă lângă căsuţă, pe roţi şi ne bucură acest lucru pentru că avem şi vecini.”

Zonele naturale cuprinse în perimetrul localităţilor Vadu şi Corbu  au primit statut de Rezervație a Biosferei și “Site Natura 2000” pentru protejarea habitatelor specifice și a speciilor deosebit de valoroase, la nivel european și mondial. Regulile de acces sunt stricte şi multe , dar turiştii nici nu le cunosc şi nici nu vor să le respecte.

Turist: „Eu ştiam doar că nu avem voie să punem pe plajă aici unde este nisipul şi-am încercat să ne ducem cumva mai departe dar fiind o plajă sălbatică nu prea ai cum să te duci mai departe pentru că e destul de periculos.” 

Plajele naturale neamenajate, cu flora și fauna locală, cu peisajul și caracteristicile zonei de coastă permit anumite activități turistice însă, pentru protejarea lor pe termen lung, se impun și reglementări specifice. 

Ion Bucur, inspector Rezervaţia Deltei Dunării : ” La Vadu, sunt în comparaţie cu anii trecuţi cu 5oo % mai mulţi turişti şi autovehicule, anul acesta, şi în special în weekend.  Circulaţia sau staţionarea vehiculelor  se sancţionează cu  amendă de la 5oo la  1ooo de lei. ” 

Weekendul trecut au fost date 52 de amenzi în valoare de 36 de mii de lei.

related posts

Leave a Comment