Home Actualitate Microrezervația din Constanţa, un punct de atracție

Microrezervația din Constanţa, un punct de atracție

by Crina Matei
0 comment

An de an, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța atrage zeci de mii de vizitatori. În cadrul Complexului, începând cu anul 1985 a intrat în circuitul public o Microrezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12 hectare, ce le oferă constănțenilor și turiștilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene și nu numai.

Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii este, fără îndoială, un punct de atracție pe harta turistică a litoralului românesc. În cadrul Microrezervației, vizitatorii au ocazia să descopere o lume fascinantă. Într-un cadru natural cu totul aparte se regăsesc zeci de specii de animale și păsări și sute de exemplare dintre cele mai diverse.

ADRIAN BÎLBĂ, director CMSN Constanța : „ În ceea ce ne privește, în jurul acestui lac am gândit o organizare a unei grădini zoologice ce să aibă specificul microdeltaic sau deltaic, dar care să aibă și alte animale care să atragă. Dincolo de microdelta ce a fost gândită inițial, am zis că în Microrezervație trebuie să avem și animale pentru a avea mesajul educativ cât mai complet și mai complex. „

Patrimoniul Microrezervației deţine avifauna acvatică, avifauna şi, desigur, mamifere, care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumete ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale.

ADRIAN BÎLBĂ, director CMSN Constanța : „ Avem și specii ce nu se găsesc în Deltă, specii care nu se găsesc nici măcar în Europa. Avem lamă din continentul american de sud, avem tot din America de Sud coati, un ursuleț drăguț și tot de acolo avem și mara de Patagonia, specii care sunt interesante, sunt atractive și transmit un mesaj vis-a-vis de adaptarea mamiferelor pe alte continente, mamifere care nasc pui foarte bine definitivați. Cobaiul este un alt exemplu din America de Sud. „

De-a lungul timpului, unele exemplare au ajuns în patrimoniul Microrezervației constănțene în urma unor schimburi cu alte grădini zoologice, în timp ce altele au fost achiziționate sau donate.

ADRIAN BÎLBĂ, director CMSN Constanța : „ Baza o reprezintă speciile de păsări ce trăiesc în Deltă sau ar putea trăi în Deltă, dacă s-ar adapta. Este vorba despre o mulțime de specii de gâște, de la Alaska, Canada până la Egipt, o sumedenie de gâște ce s-au adaptat condițiilor lacustre.  Avem, de asemenea, tot felul de rațe, inclusiv pe acest lac de două hectare, un habitat de iarnă al rațelor sălbatice.”

Astfel, nici nu este de mirare că an de an, Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii atrage un număr tot mai mare de vizitatori, constănțeni, turiști români și străini, deopotrivă, fascinați de lumea sălbatică pe care au ocazia să o descopere.

related posts

Leave a Comment