Home Cultură Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor

Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor

by Crina Matei
0 comment

Se spune că în această zi, femeile vrednice încep curăţenia de Paşte. Se aerisesc casele pentru a ieşi toate relele adunate peste iarnă. Tot azi se văruieşte şi se spală. Bătrânii spun ca Paştele nu trebuie să te prindă într-un loc necurat pentru că se vor aduna blestemele.

Lunea Mare este dedicată lui Iosif, fiul patriarhului Iacob, dar şi smochinului neroditor.

Fericitul Iosif cel frumos a fost cel de al 11 lea fiu al lui Iacob şi al Rahilei, care a fost vândut de fraţii săi în Egipt, pentru 30 de arginţi. Acesta este o preînchipuire a Mântuitorului, care a fost la rândul său vândut de unul dintre ucenicii săi.

Ajuns în Egipt Iosif are de trecut multe ispite, fiind închis şi învinuit de păcate, tocmai el, cel care a a tânjit atât de mult să fie fără de păcat.

În final înţelepciunea şi bunătatea sa înving şi Iosif reuşeşte sş salveze poporul de la moarte prin înfometare.

Tot în această zi este amintită şi povestea smochinului neroditor. Iată ce spune Sfântul Evanghelist Marcu: „Iar a doua zi ieşind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Şi a zis Iisus smochinului: Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac” (Marcu 11, 12-14), iar Sfântul Evanghelist Matei ne aminteşte: „Îndată s-a uscat smochinul” (Matei 21, 19).

Să nu uităm nici că în Lunea Mare încep deniile, slujbe foarte frumoase care se vor ţine în fiecare seară din această săptămână.

Sursa: wikipedia

related posts

Leave a Comment