Home Editorii noștri îți recomandă Ludovic Orban: „Va trebui să ne manifestăm prietenia DE LA DISTANȚĂ. Pregătim măsuri pentru susținerea companiilor și angajaților”

Ludovic Orban: „Va trebui să ne manifestăm prietenia DE LA DISTANȚĂ. Pregătim măsuri pentru susținerea companiilor și angajaților”

by tomisnews
0 comment

Primul ministru al României, Ludovic Orban, aflat în autoizolare, a transmis duminică faptul că, pentru reducerea riscului de contaminare, toți cetățenii României trebuie să respecte la literă recomandările autorităților. Totodată, Orban a arătat faptul că impactul coronavirus asupra economiei este foarte mare și că, în perioada imediat următoare, vor fi luate măsurile necesare.

„Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet iar numărul de cazuri diagnosticate este relativ mic, este cea mai bună dovadă că măsurile pe care le-am luat au fost eficiente, chiar dacă au părut severe și au fost criticate, au produs rezultate cât se poate de bune. (…) Suntem în deplină capacitate de exercițiu și o vom folosi pentru a continua cu măsurile care se impun. În CNSSU, au fost luate măsuri care sunt extrem de importante. (…) Vă cer să respectați toate recomandările care sunt formulate de specialiști – medici epidemiologi, reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Este foarte important, pentru reducerea riscului de contaminare, ca orice cetățean să respecte măsurile care se iau – carantina, izolarea la domiciliu. Chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal, respectați recomandările formulate, pentru a vă feri de infectarea cu COVID 19 sau pentru a elimina riscul de a infecta pe alții dacă sunteți purtători, sunt măsuri care țin de menținerea unei relații sociale care să îi protejeze pe ceilalți – respectarea unei distanțe, evitarea strângerii de mână, îmbrățișarea. Suntem un popor cald, afectuos… Va trebui să ne manifestăm afecțiunea, prietenia, de la distanță. (…) Urmărim evoluțiile din economie. Din păcate, această epidemie are un efect negativ. Săptămâna trecută, am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic și care să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susține toate domeniile afectate. Este clar că în domeniul transportului – rutier și de marfă, a ospitalității, publicității, ca și în alte domenii, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul este pregătit pentru săptămâna viitoare pentru o consultare amplă și să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor și angajaților din domeniile afectate. (…) Vom face analize, studii de impact, vom urmări evoluțiile pe fiecare domeniu, ca să adoptăm măsuri care să poată să vină în sprijinul susținerii zonei afectate. Solicit către toți angajații instituțiilor statului să fie pe deplin mobilizați, să susțină toate măsurile adoptate de guvern, iar mediul privat să fie dispus spre dialog, cooperare”, a transmis Ludovic Orban.

În ceea ce privește starea de urgență care va intra în vigoare luni, 16 martie, măsură anunțată sâmbătă seară de președintele Klaus Iohannis, Orban a garantat faptul că vor fi aplicate doar acele măsuri care sunt urgente în domeniul medical.

„Vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare. Se știe că e nevoie acută de materiale, echipamente, substanțe, medicamente, pentru care există o dificultate foarte mare în obținerea lor datorită cererii crescute din partea tuturor statelor. Avem nevoie de proceduri de achiziție rapide, imediate, prin negocieri directe, prin care să obținem astfel de produse și echipamente, absolut necesare pentru funcționarea întregului dispozitiv. Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei – direcțiile de sănătate publică, structurile MAI, capacitatea spitalelor de a primi pacienți. O altă măsură care va fi posibil luată, după un studiu atent – limitarea creșterii prețurilor la medicamente, pentru a nu permite o speculă și există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse – măști, mănuși, dezinfectanți, echipamente de protecție ș.a. Orice măsură în cadrul stării de urgență o vom considera necesară”, a mai spus Orban.

La nivel național, duminică după-amiază au fost confirmate 139 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 139 de cetățeni care au contactat virusul, nouă sunt declarați vindecați și au fost externați. Numai duminică au fost confirmate 16 cazuri noi, după cum urmează: 4 cazuri în București, 4 în Arad, 3 în Brașov, 2 în Brăila și câte 1 caz în Constanța, Teleorman și Iași. Cele 16 persoane au vârsta cuprinsă între 5 ani și 71 de ani. În carantină instituționalizată sunt 2.855 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.640 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. La nivel național, au fost prelucrate 3.205 teste. Dintre acestea, 3.066 au fost cu rezultat negativ.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

În perioada 14 martie, ora 08.00 – 15 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1.231 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.614 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

La nivelul județului Constanța, situația se prezintă duminică după-amiază astfel:

– 43 carantinați,

– 764 în autoizolare,

– 10 cazuri confirmate.

Al 10-lea caz a fost confirmat duminică după-amiază și, potrivit prefectului George Niculescu, este vorba despre o femeie în vârstă de 31 de ani. Aceasta este internată la Spitalul de Boli Infecțioase.

related posts

Leave a Comment