Home Editorii noștri îți recomandă  Lista cu medicamente gratuite şi compensate a fost extinsă

 Lista cu medicamente gratuite şi compensate a fost extinsă

by Crina Matei
0 comment

Ministrul Sănătăţii anunţă că lista cu medicamente gratuite şi compensate a fost extinsă, aceasta incluzând 34 de molecule noi, pentru pacienţi cu boli precum ciroză biliară, fibroză chistică, boala Parkinson, glaucom, boli endocrine şi metabolice, diabet zaharat, afecţiuni oncologice şi altele.

Ministrul Alexandru Rafila a anunţat completarea listei cu medicamente gratuite sau compensate, cu 34 de noi molecule. ”Prelungirea aprobării a ţinut şi de anumite elemente de natură birocratică, dar trebuie să nu uităm că e vorba şi de un efort financiar care trebuie luat în considerare”, a declarat, în acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Afecţiunile pentru care sunt recomandate moleculele nou incluse pe listă sunt: fibroză chistică (Kaftrio); afecţiuni neurologice şi Parkinson; ciroză biliară; boli endocrine şi metabolice; boli cronice ale rinichiului; boli degenerative ale ochiului (glaucom); diabet zaharat; boli rare – hemofilie/talasemie; hipertensiune pulmonară; amiotrofie spinală; amiloidoză; angioedem ereditar; afecţiuni oncologice. Noua listă a medicamentelor gratuite şi compensate intră în vigoare la 1 aprilie.Și asta nu este tot. De la 1 aprilie, există posibilitatea ca serviciile acordate de medicii de familie să fie extinse, iar programul bazelor de tratament a fost reglementat în favoarea pacienților asigurați.  Astfel, medicii de familie vor putea efectua şi la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil ori perfuzabil de care au nevoie pacienţii aflaţi în lista acestora, pe baza unei consultaţii. Programul de activitate al bazelor de tratament trebuie să asigure accesul asiguraţilor pe o durată de minimum 35 de ore pe săptămână şi minimum 5 zile pe săptămână.

related posts

Leave a Comment