Home Editorii noștri îți recomandă Ierni grele în Dobrogea de altădată

Ierni grele în Dobrogea de altădată

by Crina Matei
0 comment

România nu e străină de iernile foarte geroase. Dacă acum câteva sute de ani erau atât de dure încât îngheța până și Dunărea, nici secolul XX nu a fost unul din care să lipsească gerurile năpraznice. Orașul Constanţa dar și Dobrogea au trecut prin multe ierni cumplite în secolul al XX-lea. Nimic nu se compară însă cu troienele de la cumpăna anilor 1928/1929 și 1953/1954.

Din păcate, sau din fericire pentru mulţi dintre noi, adevăratele ierni, aşa cum şi le aduc aminte din copilărie părinţii sau bunicii noştri, sunt din ce în ce mai rare.

Prima dintre ele, cea mai grea din perioada în care România era regat, a venit spre sfârșitul perioadei “normale” de iarnă, la mijlocul lui februarie 1929. Atunci,constăţenii au căzut seceraţi din cauza temperaturii extrem de scăzute. Minus 20 de grade timp de 2 săptămâni.

Următoarea iarnă “criminală” din secolul trecut a venit în 1941-1942. Și nu a fost o iarnă care a afectat numai România, ci întreaga Europă. Puține ierni au produs însă o impresie atât de puternică precum a făcut-o iarna lui 1954, rămasă în istorie ca iarna “marelui viscol”, din cauza zăpezii care a acoperit total capitala București și cele mai multe dintre localitățile României din partea de sud, printre care şi Constanţa.

13 ani mai târziu, în iarna lui 1966-1967, povestea s-a repetat, iar zăpada a ajuns la 3-4 metri înălțime. O altă iarnă din această categorie, cea din 1984-1985 nu a fost doar friguroasă, cu temperaturi sub minus 30 de grade, ci și extrem de lungă, durând până aproape în aprilie.

10 ani mai târziu, în 1995-1996 deși temperaturile nu au fost atât de scăzute, iarna a durat din 4 noiembrie până în 16 aprilie. Această iarnă a fost un record climatic, fiind iarna cu cea mai lungă durată de menținere a stratului de zăpadă.

În secolul XXI, în ciuda incălzirii globale, nu s-au terminat iernile geroase însă durata şi intensitatea lor este sub ce au trăit părinţii noştri în anii 1929 şi 1954.

related posts

Leave a Comment