Home Actualitate Criză de măşti de protecţie în farmaciile din Constanţa

Criză de măşti de protecţie în farmaciile din Constanţa

by Crina Matei
0 comment

În ultimele zile, masca de protecție în cazul virusului gripal a fost la mare căutare. S-au vândut într-o săptămână cât într-un an. În cele mai multe farmacii din Constanţa, deja nu se mai găsesc, iar distribuitorii, luați prin surprindere de cererea uriașă, au rămas la rândul lor fără acest produs. Medicii și farmaciștii atrag însă atenția oamenilor că o astfel de mască e inutilă în lipsa altor măsuri de protecție.

În farmaciile mai mici, de cartier, care nu își permit să facă stocuri mari de produse, măștile de protecție au dispărut rapid de pe rafturi. În ultimele zile, unul din doi clienți a cerut doar acest produs. Numărul cazurilor de viroze în creştere, precum şi al celor de gripă, dar şi alerta de coronavirus, au făcut ca în ultima perioadă la farmaciile din oraş să se găsească cu greu măşti de protecţie.

Cererea mare de astfel de produse i-a luat prin surprindere pe farmacişti. Într-o singură zi, au ajuns să vândă mii de măști de protecție. O mască de protecţie costă în jur de 50 de bani, însă acolo unde acestea s-au epuizat există şi măşti „chirurgicale“, cu şnur, care costă de 5 ori mai mult, una fiind 2,5 lei.

„Săptămâna aceasta am vândut cât nu am vândut tot anul trecut, există o anumită stare de panică în rândul populaţiei“, a precizat Bogdan Dicu, manager farmacie. Acesta a mai explicat că nu ştie când se vor mai primi alte măşti, deoarece vânzările sunt mari în toată ţara, iar depozitele de unde se aprovizionează farmaciile sunt aceleaşi.

Medicii recomandă însă ca măştile să nu reprezinte singura metodă de protecţie, regulile de igienă precum şi evitarea aglomeraţiei, fiind cele mai importante. De asemenea, este important ca măştile de protecţie să fie utilizate o singură dată, în caz contrar fiind considerate chiar neigienice.

„Ele se folosesc o singură dată, sunt perisabile, adică în contact cu saliva, cu respiraţia, ele îşi modifică structura, devin neigienice chiar. Sunt foarte importante măsurile «de bun-simţ», cum ar fi să ne spălăm cât mai des pe mâini, să ne scoatem hainele cu care venim din mediul extern şi să le punem la spălat, să ne descălţăm când intrăm în casă. De asemenea este importantă hidratarea corespunzătoare, consumul a cât mai multe fructe, legume, mâncăruri pe cât posibile gătite în casă, uşoare“, a completat medical Loti Popescu,specialist în promovarea sănătăţii în cadrul DSP Constanţa.

Masca de protecţie se folosește o singură dată și se aruncă atunci când devine umedă.

sursa foto: https://www.flavius-tech.ro/

related posts

Leave a Comment