Home Editorii noștri îți recomandă 29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii

29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii

by Crina Matei
0 comment

În fiecare an, pe 29 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Inimii (World Heart Day). Anul acesta putem cu toţii să fim Eroii Inimii făcând o promisiune, faţă de noi şi faţă de cei care ne sunt dragi, să avem grijă de inimile noastre. Acesta este mesajul de anul acesta al Zilei Mondiale a Inimii.

O promisiune simplă…

…pentru inima mea, pentru inima ta, pentru inimile noastre…

Oamenii care vor să ia măsuri acum pentru ca să trăiască mai mult, mai bine, cu inima sănătoasă trebuie să facă o promisiune…

Către familiile noastre să gătească şi să mănânce mai sănătos

Către copiii noştri să facă mai multă mişcare şi să-i ajute să fie mai activi, să spună nu fumatului şi să-I ajute pe cei dragi să renunţe la fumat.

Ca personal medical să ajute pacienţii să renunţe la fumat şi să îşi reducă nivelul colesterolului

Ca responsabil cu politicile publice să susţină politicile care promovează sănătatea inimii

Ca angajator să investească în locuri de muncă prietenoase cu inima

Bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces şi dizabilitate la nivel mondial, cu 17,9 milioane de decese pe an, adică o treime din toate decesele de pe planetă şi jumătate dintre toate decesele asociate cu bolile netransmisibile. În jur de 85% dintre aceste decese sunt determinate de boala de inimă şi de accident vascular cerebral.

Dr. Elvira Craiu, profesor emerit universitar doctor, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale depre prevenţie

” Prevenția înseamnă lupta noastră cu virusurile gripale (care sunt multe), iar acum și cu noul coronavirus. Prevenția este cea mai veche modalitate de apărare mai ales pentru boli infecțioase de când este omenirea pe acest Pământ. Și-a dovedit eficacitatea, nu face rău, nu intră în intercațiuni cu alte medicamente sau proceduri medicale și nu costă mai nimic. Trebuie să ne spălăm pe mâini, să purtăm mască, să ne ferim de omul bolnav. Sfatul meu este să prevenim gripa sezonieră și pe cea de Covid-19 prin a ne feri noi de noi, noi de cei din jur. Această reacție în lanț este fără doar și poate cea mai bună situație în care nu suferim după aceea consecințele foarte mari. Acest coronavirus dă o boală care de la bun început evoluează în două feluri: puțin câte puțin (în majoritatea cazurilor) dar poate fi și o evoluție rapidă: în două ore ai ajuns în Urgență, ai ajuns în ATI. Așa încât prudența, prin această prudență, ar fi cel mai bun lucru pe care îl facem. Altfel, ne pândește o evoluție cu suferință, hai să zic nu chiar de deces, dar cu suferința și cu teama că persoana respectivă se va simți tot mai rău și că va infecta tot mai multe persoane din jur.”

Sursa: www.world-heart-federation.org

related posts

Leave a Comment