Home Editorii noștri îți recomandă 21 martie – Ziua Internațională a Pădurilor, „plămânii Pământului”

21 martie – Ziua Internațională a Pădurilor, „plămânii Pământului”

by PĂUN IONELIA
0 comment

Roosevelt i-a numit „plămânii Pământului”, Robert Frost și milioane de poeți au fost inspirați de ei, iar Sting luptă pentru a-i salva. Vorbim despre păduri. Și celebritățile nu sunt singurele care simt o legătură puternică cu ele. Toți facem. Doar o simplă plimbare în pădure ne poate calma și înviora simțurile. De fapt, pădurile sunt atât de cruciale pentru viitorul planetei noastre încât ONU a declarat ziua de 21 martie drept Ziua Internațională a Pădurilor. De mulți ani încoace, această uimitoare sărbătoare globală a creat în întreaga lume conștientizarea importanței pădurilor. Ele sunt una dintre cele mai mari comori ale noastre naturale pe care trebuie să le păstrăm și să le protejăm. Tema de anul acesta ”Pădurile – producția și consumul sustenabil” Data de 21 martie a fost aleasă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de habitat forestier.

În țara noastră, mai mult de jumătate din suprafața Carpaților este acoperită de pădure, ceea ce reprezintă cea mai mare suprafață de pădure montană naturală de fag sau de amestec cu conifere de pe continent, cu excepția Rusiei. WWF (World Wide Fund for Nature) a identificat pe teritoriul României aproape 65.000 de hectare de păduri virgine sau cvasivirgine, aproximativ 65% dintre habitatele de acest fel din Uniunea Europeană.

Peste un miliard de oameni depind direct de păduri pentru hrană, adăpost, energie și venituri.

Defrișările continuă într-un ritm alarmant – aproximativ 13 milioane de hectare de pădure fiind distruse anual, fapt care are drept consecință existența unei cantități cuprinse între 12 și 20 % din emisiile globale de gaze cu efect de seră, care contribuie la schimbările climatice.

related posts

Leave a Comment