Home Economic Prețuri majorate la apartamente

Prețuri majorate la apartamente

by Romanov Alex
0 comment

La începutul anului 2022, prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național se situează la 1.593 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 2,7% față de finalul 2021, când ajungea la 1.551 de euro pe metru pătrat util. În ultimele 30 de zile, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul s-a situat pe ultimul loc în clasamentul creșterilor de preț, potrivit celei mai recente analize realizate de experții imobiliari.

În ciuda avansului de două cifre consemnat pe parcursul lui 2021, noul an începe cu perspectiva unor alte majorări ale prețurilor solicitate pentru apartamentele din România, cel puțin pe segmentul locuințelor noi.

La aceasta contribuie datele vehiculate în piață privind scumpirea materialelor de construcții, pe fondul pandemiei, însă și a terenurilor pretabile pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale.

Se adaugă dificultățile întâmpinate de dezvoltatori în procesul de obținere a noilor autorizații de construire, în tandem cu faptul că cererea pentru locuințe noi este majoritară în marile orașe, ajungând la 65%”, potrivit celei mai recente analize realizate de experții din domeniul imobiliar.

În Constanța, pretențiile vânzătorilor au ajuns la o medie de 1.408 euro pe metru pătrat util, în urma unui avans lunar de 1,7%, de la 1.384 de euro pe metru pătrat.

Pe ambele segmente de piață au avut loc creșteri de preț în perioada analizată, însă într-o măsură diferită: apartamentele vechi s-au apreciat cu 2% (de la 1.356 la 1.383 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite, cu 1,5% (de la 1.427 la 1.449 de euro pe metru pătrat).

related posts

Leave a Comment