Home Economic Modificări în Programul „Noua casă”

Modificări în Programul „Noua casă”

by Romanov Alex
0 comment

Vești bune pentru cei care doresc să își achiziționeze anul acesta o locuință. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că a fost aprobat programul „Noua casă”, în valoare de 1,5 miliarde de lei. Cu toate acestea, Guvernul a tăiat jumătate de miliard de lei din bugetul pentru acest program, iar beneficiarii vor avea noi obligații.

Pentru anul 2022, plafonul alocat programului ”Noua Casă” era de două miliarde lei, conform Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, cu o jumătate de miliard de lei mai mare decât plafonul aprobat miercuri prin hotărâre de Guvern.

Potrivit reprezentantului guvernului, beneficiarii vor fi obligați să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, la valoarea de piaţă a locuinţei.

„Beneficiarul se obligă să asigure locuinţa achiziţionată din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piață a locuinţei, iar drepturile derivând din poliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, şi a finanţatorului, beneficiarul fiind ţinut să facă dovada notificării cesiunii către asigurator”, se arată în document.

Pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 de euro se poate accesa un credit de cel mult 66.500 de euro, avansul solicitat fiind de 5%, iar pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 de euro, creditul poate fi de până la 119.000 de euro, avansul solicitat fiind de 15% în acest caz.

Din 2009, când a fost lansat programul, până la finalul anului 2021, au fost acordate 321.073 de garanții şi promisiuni de garantare, în valoare totalã de 29,9 miliarde de lei, mai precizează sursa citată.

related posts

Leave a Comment