Home Actualitate Guvernul, față în față cu o nouă criză: băncile REFUZĂ amânarea plății ratelor pentru clienți

Guvernul, față în față cu o nouă criză: băncile REFUZĂ amânarea plății ratelor pentru clienți

by tomisnews
0 comment

Guvernul condus de Ludovic Orban are serioase dificultăți în privința negocierilor cu sistemul bancar. Fie că vorbim de împrumuturi guvernamentale, fie de păsuirea clienților băncilor pentru o perioadă în aceste vremuri de criză, liberalii nu găsesc numitorul comun cu băncile.

Băncile din România dau primul semnal privind refuzul de a amâna plata ratelor pentru clienți. Facilitățile la plata ratelor pot deteriora profilul de risc al clientului, susțin reprezentanții băncilor.  Totodată, instituțiile bancare caută soluțiile tehnice individuale și legale pentru clienți, anunță Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România.

„Sistemul bancar a înaintat către Guvernul României și către Banca Națională a României un set de măsuri menite a-i permite să fie cât mai bine pregătit în a răspunde solicitărilor clienților și a contracara efectele nocive generate de pandemie. Comunitatea bancară face toți pașii necesari pentru a evita orice perturbări majore în economie și pentru a asigura finanțarea economiei și accesul persoanelor juridice si fizice la serviciile esențiale. (…) În contextul manifestării pandemiei de COVID-19 în România, preocuparea imediată a instituțiilor de credit a vizat adoptarea de măsuri pentru protejarea sănătății clienților și a personalului băncilor, dar și din perspectiva asigurării continuității operaționale a activității băncilor pentru situații agravante. Băncile din România au întocmit Planuri de Continuitate ale Afacerilor pentru situații critice, fiind pregătite să onoreze solicitările clienților privind funcționarea cardurilor și decontarea plăților, asigurarea de lichiditate în mod corespunzător, desfășurarea activității în unitățile bancare, etc. Ca măsură suplimentară de asigurare a sănătății, băncile recomandă populației efectuarea plăților fără numerar, prin mijloace moderne de plată puse la dispoziție de băncile din România, precum cardurile sau plățile online. Băncile își vor informa în mod constant clienții asupra necesității de a evita ori de câte ori va fi posibil contactul fizic direct în sucursale și agenții. În acest sens, băncile vor lua măsuri prin care să poată deservi clienții persoane fizice prin intermediul mediului online, pentru un număr cât mai mare de produse si servicii”, au precizat reprezentanții ARB și ai CPBR.

Mai mult, băncile nu mai vor să împrumute guvernul PNL, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a fost nevoit să respingă, luni, toate ofertele băncilor depuse în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 94 de luni, prin care intenţiona să atragă 600 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat. Băncile participante la licitaţie au transmis oferte în valoare totală de 89,3 milioane de lei. Este pentru a doua oară când băncile refuză să împrumute guvernul, după precedentul de săptămâna trecută.

MFP are în vedere împrumuturi de circa 14 miliarde de euro prin eurobonduri în perioada februarie 2020-2022. În acest context, guvernul se va orienta spre… străinătate.

related posts

Leave a Comment