Home Economic Fonduri pentru agricultori

Fonduri pentru agricultori

by Romanov Alex
0 comment

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit şi a analizat 103.204 solicitări de finanţare în valoare de peste 12 miliarde de euro depuse. Acestea au fost depuse în intervalul martie 2015 – martie 2021, de fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice şi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Dintre toate aceste solicitări, AFIR a încheiat contracte de finanţare cu 74.053 de beneficiari privaţi şi publici, prin care se acordă fonduri nerambursabile în valoare totală de 5,9 miliarde de euro.

„Absorbţia efectivă a fondurilor alocate este una bună până în prezent, dar trebuie să păstrăm acelaşi ritm intens pentru a absorbi în totalitate aceste finanţări, atât de necesare fermierilor şi investiţiilor care să asigure o dezvoltare durabilă a mediului rural”, a declarat Adrian CHESNOIU, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cele mai multe investiţii finanţate prin AFIR sunt cele realizate în cadrul submăsurii 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, respectiv 29.302 fermieri au contractat peste 256 milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor mici, dar şi prin submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, în cadrul căreia 12.911 de tineri fermieri au contractat peste 506 milioane de euro.

Cele mai multe fonduri au fost acordate de AFIR pentru 2.122 de investiţii în proiecte de utilitate publică, prin Măsura 7 Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale, valoarea totală a proiectelor însumând 1,43 miliarde de euro. Alte 871 de proiecte pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii agricole, silvice şi de irigaţii au fost contractate prin submăsura 4.3 Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, valoarea investiţiilor realizate în mediul rural fiind de 707 milioane de euro.

Totodată, AFIR finanţează cu fonduri de 1,3 miliarde de euro cele 2.483 de investiţii în exploataţii agricole şi pomicole, în cadrul submăsurilor 4.1 şi 4.1a, prin care s-a asigurat practic modernizarea şi dezvoltarea agriculturii din ţara noastră.

De asemenea, sectorul non-agricol a primit finanţare prin PNDR 2020 în valoare de 276 de milioane de euro pentru 3.080 de investiţii specifice activităţilor neagricole, contractate în cadrul submăsurilor 6.2 şi 6.4.

related posts

Leave a Comment