Home Economic ANPC propune PLAFONAREA PREȚURILOR produselor de strictă necesitate

ANPC propune PLAFONAREA PREȚURILOR produselor de strictă necesitate

by tomisnews
0 comment

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Paul Anghel, a transmis, miercuri, faptul că, în contextul pandemiei declanșate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe întreg teritoriul României, există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual. Astfel, pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte sau chiar ilegale, ANPC propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar.

Măsura este propusă „în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri”.


„În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitățile din același produs vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs și pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare.
Totodată, ANPC îi încurajează pe consumatori să sesizeze, mai ales în această perioadă, toate situațiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine, inclusiv eventuale neconcordanțe între prețul unui produs la raft și cel facturat la casa de marcat, sau inadvertențe între prețul unui produs aflat la promoție și cel de referință, precum și altele asemenea, în scopul prevenirii oricăror derapaje care pot interveni în actul comercial într-o perioada de criză.
ANPC îi asigură pe toți cetățenii că veghează atent la corectitudinea pieței, dispunând de echipe de intervenție suplimentare pentru prevenirea oricăror acțiuni care ar încălca drepturile sau ar periclita sănătatea consumatorilor”,
 a transmis Paul Anghel.

related posts

Leave a Comment