Home Cultură Volum științific dedicat Tomisului, lansat de ziua Centenarului Încoronării, la Constanța

Volum științific dedicat Tomisului, lansat de ziua Centenarului Încoronării, la Constanța

by PĂUN IONELIA
0 comment

Un volum științific dedicat istoriei și patrimoniului cultural al Constanței, lansat cu ocazia centenarului încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria ca Regi ai României Mari. În paginile publicației se regăsesc studiile și articolele unor renumiți istorici, profesori universitari, specialiști și experți în istorie și arheologie, prezenți la malul mării, cu prilejul organizării  simpozionului PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII, desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în luna septembrie. Evenimentul este organizat de Asociația Sine Qua Non și finanțat de Primăria Municipiului Constanța.

PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII nu este doar titlul unui proiect cultural inițiat în urmă cu doi ani de Asociația Sine Qua Non, de promovare a istoriei și patrimoniului cultural al Constanței, ci și titlul unui volum științific ce a rezultat din acest proiect. Cartea cuprinde o selecție a comunicărilor științifice înscrise în programul simpozionului cu același nume, desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în perioada 23 – 25 septembrie 2022. Volumul este lansat la Centrul Multifuncțional pentru Tineret Jean Constantin din Constanța, pe 15 octombrie, zi în care se împlinesc exact 100 de ani de la Încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca Regi ai României Mari.

Volumul începe cu un studiu de 23 de pagini intitulat: Constanța – Reședință Regală. Prima secțiune a volumului – Istorie veche – cuprinde studii și articole științifice referitoare la istoria veche a Dobrogei și a României, din perioadele: neolitică, eneolitică, bronz timpuriu, elenistică, greacă și romană.

Cea de-a doua secțiune – Istorie medievală – este dedicată istoriei medievale de pe teritoriul Dobrogei și al României. Aici sunt prezentate descoperirile de la Dunărea de Jos, printre ele cele de la Hârșova și Adamclisi, dar și descoperirile din așezări și cetăți medievale din Transilvania.

La secțiunea Numismatică au fost incluse articole științifice în care sunt analizate monedele elenistice, romane și bizantine descoperite la Tomis, Histria, Callatis, Adamclisi, Ostrov etc., un articol referitor la coroanele austro-ungare din Transilvania, Banat și Bucovina și un articol despre sigiliul Casei Majestății Sale Regina Maria.

Secțiunea Istorie modernă și contemporană este cea mai consistentă secțiune, aceasta cuprinzând 20 de studii referitoare la istoria modernă și contemporană a Dobrogei și a României.

Ultima secțiune a volumului este dedicată Centenarului Încoronării. În cele 17 studii și articole științifice autorii prezintă noi informații referitoare la momentul Încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Consistența calitativă a studiilor și articolelor științifice din acest volum este dată de numele consacrate ale semnatarilor, printre ei regăsindu-se renumiți: istorici, profesori universitari, specialiști și experți în istorie și arheologie.

Lansarea de carte este urmată de la ora 19, de un spectacol aniversar dedicat celor 100 de ani de la încoronare, susținut de Orchestra Simfonică București, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin. Pe scenă, vor urca și mari actori ai României, Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Mircea Rusu, care vor evoca momente din viața regelui Ferdinand I și a reginei Maria.

related posts

Leave a Comment