Home Administrație publică Orașul Năvodari, fără sistem de încălzire centralizat! Societate de termoficare a fost desființată

Orașul Năvodari, fără sistem de încălzire centralizat! Societate de termoficare a fost desființată

by PĂUN IONELIA
0 comment

De la 1 octombrie, în pragul iernii, orașul Năvodari va rămâne complet fără sistem centralizat de termoficare. Consiliul Local a aprobat desființarea serviciului public de alimentare cu energie termică, sub povara datoriilor neplătite de populație și a scăderii considerabile a numărului de abonați. În prezent, la sistem mai sunt racordați peste 1700 de abonați, dintre care peste 1300 înregistrează datorii de aproape 1,7 milioane de lei, iar din iarnă gigacaloria se va scumpi până la 822 de lei. Autoritățile locale au un plan de salvare pentru cei cu venituri mici, pentru a-și procura centrale de apartament sau boilere. Programul „Cald în casa ta”. Chiar și așa, sunt oameni care nu știu cum se vor descurca la iarnă.

Situația cu termia la Năvodari a devenit o povară grea pentru administrația locală și pentru locuitorii cu venituri mici. Debranșările masive, pierderile din rețea, restanțele la plată ale populației și costurile tot mai mari cu energia termică au dus, încet dar sigur, la colaps. Astfel, de la 1 octombrie, în pragul iernii, orașul rămâne fără sistem centralizat de distribuire a energiei termice. Consiliul Local Municipal a aprobat desființarea Serviciului de alimentare a abonaților cu apă caldă și căldură. În prezent, la sistem mai sunt racordați peste 1700 de abonați, iar datoriile cumulate sunt uriașe.

La toate acestea se mai adaugă și vestea că din toamnă, gigacaloria în orașul Năvodari ar fi ajuns să se scumpească de la 122 de lei cât este în prezent, la 560 de lei. Astfel, prețul de furnizare a gigacaloriei către abonați ar fi fost de 822 lei/gigacalorie, valoare care ar fi peste posibilitatea SC Termica de a achiziționa agent termic, a populației de a plăti facturile și a Consiliului Local Năvodari de a acorda subvenții. Și pentru ca năvodărenii cu venituri mici, branșați în continuare la sistemul centralizat să nu sufere la iarnă, autoritățile locale vin cu un program de sprijin. „Cald în casa ta” pentru termoficarea locuinței.

Părerile locuitorilor cu privire la această decizie sunt împărțite. Unii spun că banii sunt bineveniți, alții că sunt prea puțini, raportat la costurile ridicate ale echipamentelor și manoperei.

Pentru a primii ajutorul, condiția este ca solicitanții să nu aibă restanțe la societatea de distribuție a agentului termic pentru serviciul de apă caldă sau căldură.

related posts

Leave a Comment