Home Administrație publică Guvernul Orban, speriat de solicitările primarilor: „Vor CREȘTEREA plafonului de ÎNDATORARE. Va fi COMPLICAT să satisfacem toate cererile…”

Guvernul Orban, speriat de solicitările primarilor: „Vor CREȘTEREA plafonului de ÎNDATORARE. Va fi COMPLICAT să satisfacem toate cererile…”

by tomisnews
0 comment

Primul ministru Ludovic Orban a declarat în startul ședinței de joi a Guvernului faptul că a avut consultări cu autoritățile locale din țară. În perspectiva Ordonanței de Urgență privind rectificarea bugetară, Orban a dorit să afle din discuțiile de astăzi care sunt doleanțele primarilor din țară. Evident, au fost enumerate o mulțime de probleme, iar premierul a precizat că… nu vor putea fi onorate toate solicitările.

„Astăzi am avut consultări cu autoritățile locale privitor la proiectul de OUG de rectificare a bugetului și am considerat necesară această consultare, în primul rând pentru a face o evaluare a impactului asupra bugetelor locale a epidemiei de coronavirus, modificările care au apărut în structura de cheltuieli a autorităților locale și am vrut să auzim de la organizațiile reprezentative care sunt solicitările autorităților locale. Au câteva solicitări, să poată să folosească o parte din banii din excedent și pentru cheltuieli pentru COVID – 19. De asemenea, solicită o creștere a alocării procentuale din impozitul pe venit, o creștere a plafonului de îndatorare și a plafonului de trageri care este permis anual pe credite. Sigur, mai au și solicitări care sunt mai greu de onorat, pentru că, să fim cinstiți, resursele bugetului de stat sunt afectate și diminuate și va fi foarte complicat să le satisfacem toate solicitările. De asemenea, ne-au solicitat să îi ajutăm cu cheltuielile sociale, în special pentru persoanele din familii vulnerabile aflate în izolare la domiciliu și aici am și stabilit că le vom deconta cheltuielile sociale suplimentare. Ne-au solicitat ca DSP-urile să deconteze sumele care sunt cheltuite în contractele încheiate de autoritățile locale pentru spațiile de carantinare. Evident că și aici le-am spus că da, trebuie să facem un efort comun, pentru a încerca să facem față reducerilor care au apărut în venitul bugetului de stat și al bugetelor locale și să putem să susținem autoritățile locale în efortul pe care îl fac, de a da soluții potrivite în lupta coronavirus”, a spus Ludovic Orban.

În același context, premierul a precizat că se impune o solidarizare din partea aparatului bugetar, asupra căruia se va aplica o rotație a angajaților din sistemul public. Peste 1,5 milioane de contracte de muncă sunt în prezent suspendate, iar premierul a punctat faptul că și în aparatul bugetar trebuie să existe o preluare a acestei greutăți.

„Vă solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de doamna ministru Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. Toți trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care putem adăuga toți cei care au activități în cadrul PFA, întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate liberale, practic nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize și din cauza asta am hotărât cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor să găsim o soluție care și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți printr-o formă de solidaritate, un mecanism pe care l-am gândit și din rațiuni epidemiologice. În instituțiile publice, angajații vor fi împărțiți în jumate, pe fiecare birou, serviciu, direcție”, a mai spus Orban.

Spre finalul ședinței de Guvern a intervenit telefonic și ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care a solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unei Ordonanțe de Urgență privind acordarea de sprijin persoanelor aflate în izolare.

„E vorba de OUG prin care se clarifică mecanismul prin care decontăm cheltuielile efectuate de autoritățile locale pentru susținerea persoanelor vulnerabile aflate la domiciliu”, a spus premierul Orban, care a aprobat solicitarea ministrului Ion Ștefan.

related posts

Leave a Comment