Home Actualitate Veteranul Ioan Ceapă, la 104 ani

Veteranul Ioan Ceapă, la 104 ani

by Antonia Mocanu
0 comment

Ioan Ceapă a împlinit în 30 martie 2021, 104 ani. De mai bine de un secol de existență vetaranul de război și cetățeanul de onoare al comunei constănțene Cumpăna are o viață activă și chiar dacă este greu de crezut chiar și la această vârstă onorabilă muncește, în grădină, pe lângă casă. Spune că munca îl ține în viață. Zilele acestea a mai adăugat o piatră de temelie în viața sa, iar împlinirea celor 104 semnifică un singur lucru, o viață activă, fără excese este cu adevărat cheia.

Autoritățile locale i-au fost alături lui Ioan Ceapă și în acest an la împlinirea celor 104 ani, iar primarul comunei a mers în vizită la el acasă, împreună cu un tort și un mic dar simbolic.

Născut în 30 martie 1917 în Cilibia dintr-un tată oltean şi mamă buzoiancă, Ioan Ceapă a copilărit la Periş, un sătuc din sudul Dobrogei, aproape de graniţa cu Bulgaria. A fost luat la Regimentul 9 Călăraşi, iar la 19 ianuarie 1943, nişte schije de pe liniile ruseşti i-au luat vederea la ochiul stâng. S-a însurat târziu, pe la 40 ani, când s-a întors din război. S-a stabilit la Cumpăna, la 5 kilometri de Constanţa, a făcut 4 copii, a muncit în port şi la câmp. 

Revenind la anul 2021, Ioan Ceapă merge bine chiar şi la această vârstă onorabilă și nu primeşte niciun ajutor, pentru că se descurcă singur. Veteranul a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, a văzut moartea cu ochii pe frontul din Caucaz și a simțit pe propria piele nu doar foametea, ci și ororile regimului comunist, toate acestea  însă nu l-au schimbat deloc.  Ioan Ceapă este un adevărat simbol al comunei Cumpăna.

related posts

Leave a Comment