Home Actualitate „Tomis – Luminile istoriei“ a făcut neîncăpătoare Piața Ovidiu

„Tomis – Luminile istoriei“ a făcut neîncăpătoare Piața Ovidiu

by Antonia Mocanu
0 comment

Peste zece mii de constănțeni și turiști aflați pe litoral în ultimul weekend din această vară au luat parte sâmbătă seară la spectacolul „Tomis – Luminile istoriei“, ceea ce nouă ne place să numim cel mai amplu proiect cultural, istoric și de divertisment organizat în ultima perioadă pe litoral.

Așa cum am promis, cei peste o sută de specialiști implicați în proiect au transformat Piața Ovidiu din Constanța într-o scenă de mari dimensiuni pe care au umplut-o cu lumini, lasere și sunet, dând naștere unui spectacol pe care l-am dorit a fi, în primul rând, unul educativ pentru fiecare dintre cei prezenți. Timp de trei ore în care l-am avut ca ghid pe Publius Ovidius Naso, „readus la viață“ prin proiecții speciale, am creat un tunel al timpului prin care am putut vizualiza împreună, într-o formă modernă, istoria de peste 2500 de ani a Dobrogei și a Constanței, dar poate și o parte din viitor.

De la prima piatră de temelie a Tomisul antic până la realizările pe care le putem vedea zilnic cu ochiul liber în Constanța zilelor noastre, toate au fost prezentate sugestiv grație video mappingului, a laserelor, luminilor, efectelor pirotehnice și a sunetului.

Tabloul a fost completat de artiștii care au pus în scenă un spectacol „incendiar“ chiar în mijlocul publicului, în condiții de maximă siguranță pentru toți cei prezenți. De acolo, toți ochii s-au mutat pe clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde doi dansatori acrobați ne-au reamintit care ne este locul în raport cu trecutul, prezentul și viitorul nostru.

După senzaționalul joc de lumini și video mappingul care i-a impresionat pe toți cei prezenți, seara s-a încheiat pe acordurile celor de la The Motans, care au făcut, așa cum au promis, un spectacol la superlativ.

Într-un mod total neașteptat, emoții au fost inclusiv pe scenă. Impresionat de cele văzute, dar mai ales de reacția publicului, Denis Roabeș, solistul The Motans, a promis că va include imaginile filmate la „Tomis – Luminile istoriei“ într-unul din videoclipurile sale viitoare.

Cortina spectacolului „Tomis – Luminile istoriei“ a fost „trasă“ într-un mod de-a dreptul exploziv grație focului de artificii și el la fel de impresionant ca tot ce s-a întâmplat până atunci în Piața Ovidiu din Constanța.

„Singurele emoții pe care le-am avut au fost înainte de spectacol, când am văzut numărul foarte mare de oameni care au venit încă dinaintea orei de începere a evenimentului. Automat m-am întrebat care parte din proiectul «Tomis – Luminile istoriei» i-a atras: spectacolul istoric-cultural în sine sau concertul The Motans. Ulterior nici n-a mai contat când am văzut reacțiile și cât de impresionați au fost cu toții la ceea ce se întâmpla chiar în fața lor. Cât despre concert, nu mai este nimic de spus. Spectatorii care au cântat aproape pe fiecare melodie, care s-au bucurat de jocul de lumini, de lasere, de sunet sau de jocul de artificii au fost pentru mine dovada că tot ce am făcut în cadrul «Tomis – Luminile istoriei» a fost bine ales. Iar asta este mulțumirea pe care o avem fiecare dintre noi acum, când totul s-a încheiat.“ – Jean Vlad, organizator Tomis – Luminile istoriei.

„Tomis – Luminile Istoriei“ a fost un proiect desfășurat de Asociația Culturală Obsidian finanțat de către Consiliului Județean Constanța.

related posts

Leave a Comment