Home Actualitate Studenții mediciniști fac apel la calm și sprijină starea de urgență

Studenții mediciniști fac apel la calm și sprijină starea de urgență

by Antonia Mocanu
0 comment

Grupul de Comunicare Strategică consemnează în acest moment pe teritoriul țării un număr de 158 cazuri de persoane confirmate pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19). În această perioadă de criză, în care sistemul public de sănătate se confruntă cu o situație dificilă și necesită asistența societății civile, este important ca noi, viitorii profesioniști în sănătate, să lucrăm împreună pentru a susține mobilizarea națională, informarea corectă și măsurile pentru limitarea răspândirii infecției.

Cu această ocazie, dorim să ne manifestăm deplina susținere și recunoștință pentru medici, asistenți medicali și pentru toți profesioniștii din domeniul sănătății, implicați în gestionarea situației particulare cu care România se confruntă în acest moment. FASMR face apel la instituțiile statului pentru ca acestea să asigure personalului din domeniul sanitar toate condițiile de siguranță necesare desfășurării activității în prima linie de risc împotriva COVID-19. Mai mult decât atât, studenții mediciniști reprezentați de FASMR își oferă disponibilitatea de a sprijini ca voluntari unitățile sanitare sau instituțiile statului, în cazul în care va fi nevoie de acest lucru. Drept dovadă, Direcțiile de Sănătate Publică din București și Cluj se bucură deja de ajutorul studenților voluntari” menționează reprezentanții FASMR .

În contextul evoluției pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, Președintele Klaus Iohannis a anunțat decretarea stării de urgență, începând de astăzi, 16 martie 2020. Conform Constituției, Parlamentul trebuie să aprobe măsura, în termen de cel mult 5 zile de la anunțarea acesteia.

Prin instaurarea Scenariului 3, valabil în situația înregistrării de la 101 până la 2000 de cazuri, urmează să fie mărită capacitatea de răspuns la pacienți potențial infectați și se va realiza un triaj la fiecare spital, prin care vor fi prioritizate aceste cazuri. De asemenea, spitalele de boli infecțioase vor trata doar COVID-19, pacienții cu alte afecțiuni urmând să fie transferați în alte centre medicale, iar spațiile pentru tratarea bolnavilor vor fi mărite.

În concluzie, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România îndeamnă populația la calm și responsabilitate din partea fiecărui cetățean. Este foarte importantă menținerea unei rutine zilnice active, a unei diete sănătoase și a orelor necesare de odihnă, toate acestea în timp ce este menținut un contact cât mai limitat cu alte persoane.

De asemenea, dacă aveți nevoie de informații suplimentare despre infecția cu COVID-19 vă este pus la dispoziție telverde 0800800358, disponibil zilnic între orele 8-23, iar dacă aveți simptome caracteristice acestei infecții, recomandarea este de a apela numărul unic de urgență 112. Pentru orice fel de informație, întrebare sau nelămurire, echipa FASMR vă stă la dispoziție pe toate canalele sale de comunicare și prin fiecare reprezentant. De asemenea, încurajăm informarea constantă din surse oficiale de comunicare.

related posts

Leave a Comment