La Constanța autoritățile fac apel la studenții de la Medicină ca să dea o mână de ajutor sistemului sanitar care începe să-și atingă limitele. Prefectura și Direcția de Sănătate Publică cer sprijinul viitorilor medici pentru anchetele epidemiologice. Constanța are peste 300 de noi îmbolnăviri, iar rata infectării pe oraș a trecut de 5 la mia de locuitori și se află în scenariul roșu.
Universitatea Ovidius din Constanţa a răspuns imediat apelului făcut de Direcția de Sănătate Publică care se vede depășită de situație, și s-a implicat în realizarea anchetelor epidemiologice din oraş. Studenții mediciniști controlează prin telefon starea pacienților sau a posibililor infectați care sunt înregistrați în evidențele autorităților sanitare și efectuează anchetele epidemiologice atunci când este nevoie.
Ajutorul dat de medicinisti este o gură de oxigen pentru medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică din Constanța. Prima tură de studenți voluntari s-a prezentat la centrul de monitorizare duminica trecută și de atunci au asigurat voluntariatul în permanență. În paralel, urmează și cursurile Facultății de Medicină.
Sunt câteva condiţii şi pentru voluntari. Pentru realizarea anchetelor epidemiologice sunt aleşi doar studenţii din anii clinici, de la anul 4 până în anul 6 care nu au intrat în contact cu persoane infectate în ultimele 14 zile şi care, în acelaşi interval de timp, nu au prezentat niciun simptom specific virusului, cum ar fi: febră, dificultăţi de înghiţire şi respiraţie, tuse intensă, tulburări ale gustului sau ale mirosului.
Prefectura Constanta cere ajutorul oricăror medici ar putea să se implice în gestionarea pandemiei cât mai bine. De când școlile din oraș au intrat în scenariul roșu, medicii școlari au fost chemați la DSP.
Mediciniştii voluntari beneficiază de training specializat realizat zilnic de către reprezentanţii DSP. La solicitarea autorităţilor, numărul studenţilor implicaţi va fi suplimentat.