Home Actualitate Statul român şi Complexul Energetic Oltenia SA, sub lupa Comisiei Europene

Statul român şi Complexul Energetic Oltenia SA, sub lupa Comisiei Europene

by Florentina Lup
0 comment

Comisia Europeană investighează măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) şi dacă acestea sunt conforme cu normele UE.

Normele UE, privind ajutoarele de stat, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate. Mai exact, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la șase luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, fie ajutorul trebuie să fie rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat („ajutor de restructurare”).

Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită, fără niciun alt sprijin din partea statului, şi că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare. În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile UE.

Investigația deschisă de Comisia Europeană va examina:

  • dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat;
  • dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, astfel încât planul de restructurare să nu se bazeze, în principal, pe finanțare publică;
  • dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a concurenţei neloiale.

related posts

Leave a Comment