Home Actualitate Stațiunea Mamaia va înverzi

Stațiunea Mamaia va înverzi

by Antonia Mocanu
0 comment

Mamaia se schimbă la față. Stațiunea  preferată de milioane de turiști ar putea arăta ca în anii ’70. Compania care lărgește plajele are în plan și replantarea zonelor verzi care înfrumusețau stațiunea și creau bariere naturale împotriva vântului, care matura nisipul rivierei românești. Plantarea este prevăzută în lunile de primăvară ale anului următor după finalizarea lucrărilor de înnisipare.

Turiştii care veneau în anii ’70 – ’80 în staţiunea Mamaia îşi amintesc cum, în lipsa umbrelelor şi a baldachinelor, se ascundeau de arşiţa zilei sub copacii care străjuiau nisipul. În ultimii ani, toată vegetaţia a fost îndepărtată.

Liziera de pe plajă avea, pe lângă rolul estetic, și un rol de stopare a eroziunii eoliene a plajelor. Dezvoltarea necontrolată imediat după comunism a cerut suprafețe noi de plajă pe care să fie ridicate construcții estivale. Afacerile au înghițit nisipul și au măturat din calea lor copacii, peluzele de iarbă și gardurile vii. Când au fost tăiați, nimeni nu s-a gândit că de fapt, copacii nu făceau doar ziua suportabilă, ci aveau şi un rol de stopare a eroziunii plajelor.  

Dispariția zonelor verzi din stațiunea Mamaia a avut un efect dezastruos: în 30 de ani plajele au fost spulberate de vânturile iernilor, iar plajele s-au îngustat până la dispariție. Așa se face că în prezent ne costă 800 de milioane de euro să punem nisipul la loc, acolo unde era cândva. Pentru ca investiția statului să nu dispară iar în câțiva ani, vor fi plantați din nou copaci și garduri vii, la limita dintre nisip și promenadă. În primavară vor fi plantați mai mult de 600 de puieți pe o lungime de patru kilometri de nisip. Speciile cu cele mai mari șanse să «prindă» în nisip, sunt sălcioara,  cătina albă, mierea-ursului și cătina roșie. Plantarea zonelor verzi va începe în martie și va dura până în luna mai

related posts

Leave a Comment