Home Actualitate Soluții și viziuni pentru dezvoltarea durabilă a județului Tulcea și Deltei Dunării

Soluții și viziuni pentru dezvoltarea durabilă a județului Tulcea și Deltei Dunării

by PĂUN IONELIA
0 comment

Autoritățile și privații caută soluții de dezvoltare durabilă pentru Tulcea și Delta Dunării. Reprezentanții instituțiilor locale, autoritățile publice și reprezentanții Guvernului au participat la o serie de discuții la finalul cărora toți actorii implicați au convenit că este nevoie de implementarea unor proiecte sustenabile, care să crească valoarea zonei, dorite de comunitate și sprijinite de cetățeni. Prezentă la Tulcea, la Festivalul Ivan Patzaichin, Ana – Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezboltare Durabilă a județului Constanța, consideră că moștenirea lui Ivan Patzaichin poate fi considerată cu ușurință o veritabilă lecție de dezvoltare durabilă.

Dorința de a implementa proiecte sustenabile de promovare a județului Tulcea și Deltei Dunării i-a adus la aceiași masă pe reprezentanții autorităților locale, Guvernului și Asociațiilor de Dezvoltare Durabilă, prezenți la Festivalul Ivan Patzaichin. În cadrul evenimentului a fost organizată și conferința “Soluții de dezvoltare durabilă în Tulcea și Delta Dunării“, cuprinsă în seria de dezbateri Apele Unite ale României. Proiectul își propune să  vină în sprijinul autorităților publice în demersul de a gândi și implementa proiecte sustenabile, care să crească valoarea localității, dorite de comunitate, a căror implementare să fie acceptată și sprijinită de cetățeni. Prezentă la eveniment, președintele Asociației de Dezboltare Durabilă a județului Constanța, Ana – Maria Vătămanu, consideră că moștenirea lui Ivan Patzaichin poate fi considerată cu ușurință o veritabilă lecție de dezvoltare durabilă.

„Delta Dunarii, Tulcea este un loc extraordinar, grozav, dar trebuie să gândim și regional pentru că vorbim despre Dobrogea și dacă tot s-a vorbit despre turism trebie să gândim proiecte mature la nivel național”, a declarat Ana Maria Vătămanu,  președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța. 

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat László Borbély, prezent la eveniment, a subliniat importanța parteneriatului public privat și a dat exemplu de bune practici Asociația de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța.

„Iată ar trebui să existe, după părerea mea, în fiecare județ, o asemenea asociație care să pună laolaltă acele elemente de dezvoltare durabilă, fără de care nu poți să faci un plan de management care să fie din toate punctele de vedere acceptabil. Și chiar de astăzi, din fiecare discuție, fiecare alocuțiune, a reieșit clar faptul că dacă instituțiile locale și centrale, dacă acele asociații care vin cu partea tehnică nu pot să comunice între ele, atunci, din păcate, vedem ce se întâmplă și în Deltă, ce se întâmplă în alte zone, când faci o infrastructură fără a ține cont de aceste aspecte ecologice și sociale și cu comunitatea locală”, a declarat László Borbély, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Cred că acesta este un lucru foarte bun, că ne-am adunat cu toții aici. mă bucură acest fapt și mă bucură pentru că în felul acesta proiectele pe care fiecare dintre noi le are în minte se pot uni și putem să mergem împreună să construim ceva bun și frumos pentru Delta Dunării”, a declarat Ivona Patzaichin. 

Festivalul Ivan Patzaichin – Rowmania va continua să fie un festival anual, la Tulcea, care activează pentru protejarea naturii, a patrimoniului hidrografic și a biodiversității, pentru educarea copiilor și adulților cu privire la valoarea capitalului natural și cultural, pentru promovarea principiilor sustenabilității și a turismului responsabil, pentru demonstrarea beneficiilor mișcării în aer liber și a sporturilor pe apă, pentru încurajarea comunităților să își valorifice atuurile și multiculturalitatea.

related posts

Leave a Comment